NOVI PROBLEM

U zatvoru u Splitu izbila zaraza, ali nije korona: ‘U izolaciji su. Znate, oni imaju doticaje i s ljudima vani...‘

U zatvoru u Splitu su ove godine već imali problema s nametnicima kada su se u lipnju ove godine razmnožile kućne stjenice

Ilustrativna fotografija

 Cropix; Arhiva Sd/

U zatvoru u Splitu pojavio se svrab, kožna bolest narodski nazvana šuga. Kako se radi o zaraznoj bolest, zatvorenike koji su oboljeli ne vode na sudove i u državno odvjetništvo, piše Slobodna Dalmacija.

Prošli tjedan se na Općinskom sudu u Splitu odgodila glavna rasprava jer optuženi za dilanje nije doveden iz istražnog zatvora. Raspravna sutkinja i ostale stranke su obaviješteni kako je zaražen i nalazi se u izolaciji.

Kako saznaje Slobodna, oboljela su četiri zatvorenika, koji su izdvojeni od ostalih osoba lišenih slobode. Dobili su propisanu terapiju, a uz poštivanje svih mjera neugodni simptomi bi trebali nestati u kratkom roku bez većih problema.

Svrab ili šuga je bolest kože praćena neugodnim svrabom i crvenilom na koži. Uzročnik infekcije je grinja, okrugli, mali, često oku nevidljiv, člankonožac prilagođen parazitskom načinu življenja na koži čovjeka.

Lako se prenosi s čovjeka na čovjeka izravnim dugotrajnijim fizičkim kontaktom, korištenjem odjevnih predmeta, posteljine ili ručnika zaražene osobe. Dijagnoza svraba postavlja se na temelju prisutnih kliničkih smetnji, a potvrđuje pronalaskom grinje, jajašaca ili fekalnog materijala larvi mikroskopskom analizom strugotina kože.

Liječenje se provodi lokalnim i peroralnim sredstvima za liječenje nametničke kožne bolesti, navedeno je na stranicama jednog dalmatinskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Lokalni pripravak se nanosi na kožu cijelog tijela prije spavanja, a ispire nakon 8-14 sati.

Ako je potrebno terapija se ponavlja nakon tjedan dana. Peroralni lijek se daje kod težih oblika bolesti, a ne smiju ga uzimati djeca ispod šest godina.

Kako grinje često obitavaju u madracima, pred zatvor na splitskim Bilicama se dovezao kamion “Čistoće” u koji su natrpani oni u kojima su nađene grinje i odvezeni na otpad. Uz to se provode sve ostale preporučene mjere zaštite i sprječavanja širenja zaraze.

Ministarstvo potvrdilo pojavu bolesti

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave nisu pokušali prikriti stanje stvari, već su u najkraćem roku odgovoriti na upit novinara i potvrdili pojavu bolesti.

- Zakonom o izvršavanju kazne zatvora podaci prikupljeni za vrijeme izvršavanja kazne zatvora predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu te se na te informacije ne može ostvariti pravo na pristup informacijama. U cilju objektivnog izvještavanja, u Zatvoru u Splitu zabilježen je slučaj zarazne kožne bolesti te se 4 istražna zatvorenika nalaze u izolaciji.

Napominjemo kako je Zatvor u Splitu poduzeo sve preventivne mjere u cilju sprječavanja širenja zaraznih bolesti. Kontinuirano se provode epidemijske mjere, čiste zatvorske prostorije i poduzete su dodatne mjere u cilju unaprjeđenja smještaja zamjenom madraca.

Podsjećamo da je u zatvorskom sustavu velika fluktuacija ljudi, da zatvorenici imaju mogućnost pranja odjeće izvan zatvorskog sustava, kao i doticaje s ljudima izvan zatvorskog sustava što također može biti uzročnik prijenosa zaraznih bolesti - naveli su.

U zatvoru u Splitu su ove godine već imali problema s nametnicima kada su se u lipnju ove godine razmnožile kućne stjenice. To su mali insekti koji noću izlaze i hrane se ljudskom krvlju.

Mjesto njihova ugriza svrbi zbog otrova koje ispuštaju u kožu i koji na neki način razaraju tkivo. Rane po tijelu mogu nastati jer mjesto ugriza intenzivno svrbi te može doći do sekundarne infekcije takve izgrebane ozljede.

Obitavaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, štokovima vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, okvirima slika, uz električne vodove, ispod utičnica, ispod tapeciranog namještaja, navedeno je na stranicama NZJZ.

U borbu sa stjenicama iz zatvora u Splitu su pozvali "CIAN" iz Splita, koji je ovlašteni izvođač DDD mjera kojima se može izvršiti suzbijanje stjenica. Njegovi djelatnici su dolazili i tretirali prostorije unutar zatvora u kojima su se pojavili nametnici.

Nije poznato jesu li uspjeli iskorijeniti stjenice ili su stari nametnici dobili pojačanje u vidu novih, grinja. Ova bolest najčešće se javlja u napučenim velikim kolektivima poput škola, vrtića, staračkih domova i, kao u ovom slučaju, zatvora.

Svrab i u osnovnoj školi

Krajem siječnja ove godine svrab se pojavio u osnovnoj školi Sućidar u Splitu. Imali su jedan potvrđen slučaj i još tri učenika kojima su dali terapiju na temelju vidljivih simptoma.

Na službenim stranicama škole tada su objavili su izjavu dr. Željke Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije.

- Same mjere su mazanje terapijom protiv svraba. Namaže se od glave do pete te se 24 sata stoji pod gelom. Nakon toga se otušira. Mora se oprati sva odjeća i posteljina.

Svi ukućani se trebaju tretirati jednom. Kod oboljelih se nakon tjedan dana treba ponoviti terapija za svaki slučaj. Možda izgleda komplicirano, ali se radi o jednostavnoj bolesti, samo treba spriječiti širenje.

Roditelji, da znate, obično svrbež bude na nadlanicama, oko zapešća, oko članaka nogu, na bedrima, donjem dijelu stražnjice i podlakticama, to su tipična mjesta - kazala je dr. Karin.

Epidemiolozi upozoravaju i kako često oboljele od svraba prati stigma da ne vode računa o higijeni, što nije točno. To je samo znak da su bile u bliskom kontaktu s grinjama ili zaraženom osobom i ništa više.

Nerijetko se dogodi i da se medicinske sestre zaraze njegujući pacijente, kažu upućeni. Prema uputama NZJZ, važno je dan nakon početka terapije oprati u vrućoj vodi svu odjeću, posteljinu i ručnike koji su bili u upotrebi posljednjih nekoliko dana te ponoviti postupak nakon tjedan dana.

Tepihe i presvučeni namještaj bi trebalo usisati i vrećice iz usisavača odmah baciti. Predmete koji se ne mogu prati bi trebalo odnijeti na kemijsko čišćenje ili zatvoriti u plastične vreće na tjedan dana, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 21:29