MRTVAC U VODOVODU

'U Zagrebu postoji 18 bazena pitke vode koje nitko ne čuva!'

Toksikolog Plavšić: Moglo se dogoditi da se razviju bakterije koje izazivaju botulizam
 Ranko Šuvar/Ronald Goršić/CROPIX

Još se ne zna točan uzrok smrti muškarca čije je tijelo nakon deset dana raspadanja pronađeno u Glavnici Gornjoj kraj Sesveta u jednom od bazena s pitkom vodom koju za piće koristi više od 200 stanovnika. Dok epidemiolozi utvrđuju ima li u vodi u kojoj je ležao mrtvac mikroorganizama koji bi mogli izazvati zarazu, postavlja se pitanje kako je tijelo uopće dospjelo u izvor pitke vode i pazi li netko na šahtove ispod kojih se pitka voda nalazi.

Običan lokot

U okolici Zagreba, doznajemo, postoji još 17 otvora istih takvih bazena s pitkom vodom koju konzumiraju stanovnici šireg područja Brezovice i Sesveta. Ti se otvori rijetko provjeravaju, a nitko ih ne čuva i svi su potencijalni izvor slučajne ili namjerne zaraze.

Zatvoreni su metalnim šahtovima koji su zaključani običnim lokotom koji se može bez problema obiti. Stvari se stoga, upozoravaju građani, moraju hitno mijenjati, a kontrole pojačati.

Josip Kašnar, predsjednik lokalnog vodovoda Gornje Glavice, tvrdi kako tu vodu više nikad neće piti. Upravo je on pronašao raspadajući leš u bazenu iz kojeg je voda odlazila u njegovu slavinu.

- I mi smo ljudi. I mi zaslužujemo gradski vodovod. Vidite li vi u kojoj smo mi opasnosti. Pa bilo tko može doći, namjerno otrovati građane. To nikome nije palo na pamet, očito - zgrožen je Kašnar.

Njihov vodovod postoji od 1963. godine, a sagradili su ga mještani. Iako bi Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar trebao kontrolirati vodu, Kašnar tvrdi kako se to vrlo rijetko događa.

Bodljikava žica

- Sada smo imali sreću jer smo osjetili neviđen smrad pa smo shvatili da voda nije ispravna, ali što da je netko otrovao vodu i da nije bilo mirisa. Što onda? Mogli smo svi umrijeti - zgrožen je Kašnar i dodaje kako se ozbiljno zabrinuo tek kada je shvatio da psi iz Glavnice Gornje tri dana nisu željeli piti vodu.

Iako, za sada, mještani nisu ozbiljnije oboljeli, nekoliko starijih osoba dobilo je crijevnu virozu, a mještani pričaju kako se jednom djetetu počela ljuštiti koža na rukama.

- Mi ne možemo 24 sata čuvati šaht. To nije moguće. Apeliram na vlasti da riješe takve probleme. Neka se zabrani pristup, neka se stavi ograda, bodljikava žica, bilo što - kaže Kašnar. Vodovod u Glavnici Gornjoj bit će saniran. Barem vraćen u postojeće stanje. Vodu će zamijeniti novom, sterilizirat će bazene i voda će opet biti pitka, ali mještanima osjećaj gađenja nikad neće nestati.

- Za Boga miloga, pa pili smo vodu u kojoj je danima ležao mrtav čovjek. Već to izaziva povraćanje - zgroženi su mještani. Toksikolog Franjo Plavšić ne čudi se reakciji građana i kaže: dobro su prošli!

Zastrašujuća činjenica

- Moglo se dogoditi da se razviju bakterije koje izazivaju botulizam. Riječ je o bakterijskom otrovu koji može izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme. No, vjerujem da se to nije dogodilo jer se simptomi pojave vrlo brzo - kaže Plavšić.

Objašnjava kako je zasigurno došlo do razvoja aerobnih bakterija jer je leš bio na površini i imao je kisika.

- Tipične posljedice su crijevne viroze i vjerujem da je to jedino zlo koje se može dogoditi. Ali činjenica da su ljudi pili takvu vodu zaista je zastrašujuća i stvara osjećaj gađenja - zaključuje Plavšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:09