OD IZVORA DO MORA

U Vrgorcu okoliš od ambalažnog otpada čistilo više od 150 volontera

Želimo provoditi ovakve akcije za dobrobit naše lokalne zajednice i na koncu, radi dobrobiti čitavog planeta, poručuju iz tog grada

Od izvora do mora - Vrgorac

 Privatna Arhiva/

Ekološki projekt Od izvora do mora u subotu je u Vrgorcu okupio više od 150 volontera. Zajedničkim snagama prikupili su veliku količinu ambalažnog otpada i tako pomogli okolišu da ponovno zasja. Važan je to pothvat jer nemarno bačenog otpada zbog neodgovornih građana ima i u tom malom gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Aktivnosti čišćenja bile su usmjerene na nekoliko ključnih lokacija u Vrgorcu, uključujući mjesto Stilja, Pervanovu kuću u centru grada, Paklinu i tok rijeke Matice kod polja Rastok.

“Uz čišćenje ovih lokacija, inicijativa želi potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša, čime se stvara čišća i zelenija zajednica za buduće generacije”, kažu u Vrgorcu koji se natječe u kategoriji malih gradova.

Nakon uspješne akcije, nadaju se pobjedi i nagradi od 15 tisuća eura koju bi iskoristili za sadnju stabala u ulicama u kojima ih trenutno nema dovoljno. Takve su lokacije previše izložene udaru sunca što u ljetnim mjesecima može biti fatalno za pješake.

“Želimo provoditi ovakve akcije za dobrobit naše lokalne zajednice i na koncu, radi dobrobiti čitavog planeta. Svako zasađeno stablo ima pozitivan utjecaj po pitanju proizvodnje kisika, čišćenja zraka, apsorpcije ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka”, naglašavaju u Vrgorcu.

image

Od izvora do mora - Vrgorac

Privatna Arhiva/

Njihovo se razmišljanje podudara s temeljnom idejom koja stoji iza ekološkog projekta Od izvora do mora - akcijama čišćenja potaknuti na primjereno odlaganje ambalažnog otpada, a sadnjom drveća doprinijeti smanjenju ispuštanja ugljikovog dioksida i snižavanju temperature zraka.

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine, kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Do 1. srpnja znat će se tko su najbolji gradovi iz tri kategorije: mali (do 10 tisuća stanovnika), srednji (od 10.001 do 35 tisuća stanovnika) i veliki gradovi (više od 35 tisuća stanovnika).

“Volonteri su svojim trudom i angažmanom dali značajan doprinos ostvarenju ciljeva ovog projekta. Njihova predanost i rad pomogli su u izgradnji zajednice koja je svjesna važnosti očuvanja prirodnih resursa i održivog razvoja. Zahvaljujemo svim sudionicima na njihovom doprinosu i angažmanu koji su od ključne važnosti za postizanje ciljeva ovog projekta”, poručuju iz Vrgorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 22:32