PREMINUO U 71. GODINI

U Virovitici komemoracija za generala Đuru Dečaka. Počast mu odali i ministri Medved i Banožić

O djelima generala govorili su i saborski zastupnik Đakić, virovitičko-podravski župan Andrović, kao i zamjenik načelnika stožera 127. brigade HV-a brigadir Marko Krstanović

Komemoracija za  Đuru Dečaka u centru kulture u Virovitici.
 

 Marko Mrkonjic/Cropix

U Virovitici je danas održana komemoracija za preminulog hrvatskog generala Đuru Dečaka, kojoj su, uz članove obitelji, između ostalih nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

image

Ministar obrane Mario Banožić upisuje se u knjigu žalosti

Marko Mrkonjic/Cropix

- Kad su ga nedavno pitali što bi učinio da je u situaciji kao prije tri desetljeća, Đuro Dečak je odgovorio: Učinio bih isto. Mi smo znali da netko mora ići, a to što je izbor pao na nas, to je bila sudbina. Virovitica je izgubila svoga velikana, Hrvatska velikoga domoljuba. Njegova djela govore o njemu više nego ikakve riječi i govori, djela kojima nas je trajno zadužio ne samo kao dragovoljac Domovinskog rata, nego i kao general-pukovnik pobjedničke Hrvatske vojske te istaknuti političar.Svoje mjesto u našoj nacionalnoj povijesti osigurao na samom početku stvaranja hrvatske države. Đuro Dečak je svoje mjesto u našoj nacionalnoj povijesti osigurao na samom početku stvaranja hrvatske države, kada ga je zloglasna Kontraobavještajna služba tzv. Jugoslavenske narodne armija uhitila zbog „pokušaja organiziranja oružane pobune“ protiv tadašnje Jugoslavije.- kazao je ovom prilikom Tomo Medved.

image

Tomo Medved prilikom govora u čast Đure Dečka

Marko Mrkonjic/Cropix

O djelima generala Dečaka govorili su i saborski zastupnik Đakić, virovitičko-podravski župan Andrović i gradonačelnik Kirin, kao i zamjenik načelnika stožera 127. brigade HV-a brigadir Marko Krstanović te predsjednik nekadašnjeg Kriznog štaba za bivšu općinu Virovitica Anto Krišto.

image

Tomo Medved, Josip Đakić i Mario Banožić

Marko Mrkonjic/Cropix

Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske i bivši saborski zastupnik Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života. Bio je zapovjednik pakračkog sektora te 127. virovitičke brigade. Potom je 1992. postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo.

image

Komemoracija u centru kulture u Virovitici.

Marko Mrkonjic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:39