TREĆI PO REDU

U Varaždinu održan ‘Hod za život‘, ali i kontraskup ‘Varaždin za slobodu‘

Prema neslužbenim procjenama, okupilo petstotinjak sudionika.

Hod za život u Varaždinu 2022. godine

 Željko Hajdinjak/Cropix

Treću godinu zaredom u Varaždinu je u subotu održan "Hod za život", ove godine pod geslom "Glas rođenih za život nerođenih" na kojemu se, prema neslužbenim procjenama, okupilo petstotinjak sudionika.

Koordinator "Hoda za život" u Varaždinu Mišo Džeko naglasio je da hod u Varaždinu šalje poruke potpore, prije svega trudnicama. "Šaljemo poruke potpore, poruke ljubavi svim trudnicama i onima koji se osjećaju ugroženo da se ne boje. Da ima ljudi koji stoje iza njih i za bilo kakvu konkretnu pomoć i za sve ostalo što ih može snaći, rekao je Džeko.

Željka Markić poručila je u izjavi medijima da život treba štititi od začeća do prirodne smrti te da se i dalje traži i inzistira na donošenju zakona koji će tu znanstvenu činjenicu osigurati.

"Jako nam je drago da je naš doprinos javnoj raspravi o pravu na pobačaj pridonio tome da se prestalo pričati da je dijete hrpa stanica. Danas svatko tko ima oči vidi iz ovih fotografija, i može od znanosti razumjeti, da čovjekov život počinje začećem. Djetetovo srce kuca od 18. dana i da doista imamo kao građani obavezu, ako štitimo ljudska prava, štititi temeljno ljudsko pravo - pravo na život", zaključila je Markić.

"Hod za život" održan je danas i u Sinju i Opuzenu.

Kontraskup: Tjelesna autonomija temeljno je ljudsko pravo

Nešto prije početka "Hoda za život" održano je mirno okupljanje pod nazivom "Varaždin za slobodu" na koji je došlo pedesetak Varaždinki i Varaždinaca.

Jedna od organizatorica skupa, redateljica i aktivistkinja za ženska prava Ksenija Krčar poručila je da je tjelesna autonomija temeljno ljudsko pravo, a reproduktivni izbor važan dio tjelesne autonomije.

"Svojim odlukama određujemo svoju budućnost, a jedna je od tih odluka hoćemo li, i kada, imati djecu. I zagovaranje, oduzimanje prava na tjelesnu autonomiju, i to pod sloganom ‘Za život‘ pokazuje da se ne radi o životima svih, i to pogotovo ne o životima žena", rekla je Krčar.

Dodala je kako pobačaj ne nestaje zabranama, istaknuvši kako se on vrlo učinkovito smanjuje seksualnom edukacijom, kontracepcijom i, posljedično, odgovornim seksualnim ponašanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 20:11