EKSPLOZIJA GRIPE

U tjedan dana broj oboljelih porastao za čak 140 posto, objavljeno u kojim županijama je najgore

Što se tiče koronavirusa, situacija je relativno stabilna iako je i dalje u bolnici u prosjeku oko 650 osoba

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

U svega tjedan dana broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj porastao je za čak 140 posto. Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore o 1759 prijavljenih slučajeva gripe, dok je u tjednu ranije bilo 710 oboljelih. Riječ je o intenzivnom početku epidemije te se u sljedećim tjednima može očekivati veliki porast oboljelih.

Protekle dvije godine, kad su na snazi bile epidemiološke mjere zbog virusa covid 19, gripe je bilo u zanemarujućim brojevima, dok je u zadnjoj pretpandemijskoj godini 2019./2020. na dan 5. siječnja bilo 1232 oboljelih, što govori da bi ova sezona mogla biti jedna od ozbiljnih.

Prema riječima stručnjaka, to je bilo i za očekivati jer je tako bilo i na južnoj hemisferi, gdje je ovogodišnja sezona gripe, poglavito u Australiji, bila iznimno ozbiljna.

Jedna od sezona s najvećim brojem oboljelih od gripe bila je 2018./2019. godine, kada je bilo prijavljeno oko 62 tisuće oboljelih. Te je godine i broj preminulih bio neobično visok.

Prema podacima HZJZ-a, prijavljenih smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija bilo je 117, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Inače, procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Što se trenutnog stanja u vezi gripe tiče, najviše prijavljenih slučajeva na 100.000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe A/H3N2 i /H1N1.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

U Europi je trenutno gripom najviše pogođena Francuska, čiji je ministar zdravstva, François Braun, kazao kako se francuski zdravstveni sustav suočava s opasnim tjednom koji slijedi zbog "trostruke epidemije" covida, gripe i bronhiolitisa, respiratorne infekcije koja pogađa djecu mlađu od dvije godine.

Prema posljednjim podacima koji obuhvaćaju tjedan od 19. do 25. prosinca govori se o eksploziji gripe, a više od 40 posto hospitalizacija je upravo zbog te bolesti.

Tijekom 51. tjedna 2022. godine 2738 Francuza bilo je hospitalizirano zbog sindroma sličnih gripi, što je povećanje od 75 posto u usporedbi s tjednom ranije. Stopa pregleda zbog gripe na 100 tisuća stanovnika je 460.

Što se tiče koronavirusa, situacija je relativno stabilna iako je i dalje u bolnici u prosjeku oko 650 osoba, dok je na respiratoru za Novu godinu bilo njih 29. U isto vrijeme lani, u bolnici je bilo čak 1795 osoba, a na respiratoru 239, dok je umrlih bilo gotovo 50.

Što se cijepljenja tiče, u godinu dana se cijepilo svega četiri posto ukupnog stanovništva, odnosno početkom prošle godine, barem jednu dozu primilo je 55,68 posto, dok je ove godine u isto vrijeme taj postotak 59,68. Procijepljenost odraslog stanovništva također je porasla za minimalnih četiri posto, s 66,34, na 71 posto. Valja uzeti u obzir da je ovdje riječ o primanju barem jedne doze, dok je u ovom trenu odobrena i četvrta doza, odnosno druga docjepna.

Najozbiljnija situacija s koronavirusom trenutno je u Kini, koja je nakon tri godine popustila mjere što je izazvalo ogroman broj zaraženih. Francuska, Italija i Španjolska ovog su tjedna, zbog pogoršane situacije, uvele zahtjeve za testiranje na covid za putnike iz Kine. Njemačka, pak, traži koordinirani sustav za praćenje varijanti u europskim zračnim lukama.

Hrvatska za sada nije uvela nikakve nove mjere, ali iz HZJZ-a su poručili kako prate stanje i gledaju koji će biti jedinstveni stav EU.

Novi sastanak na ovu temu održat će se u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:45