BITKA ZA SPLIT

U subotu konačni obračun Bauka i Ranka Ostojića

 Bruno Konjević / CROPIX

Unutarstranački sukobi koji potresaju SDP, a vode se između pristaša stranačkoga šefa Davora Bernardića i takozvanih Milanovićevaca sele se iz sjedišta stranke na zagrebačkom Iblerovu trgu u Split. U subotu 14. srpnja na Ibleru je bila održana sjednica Glavnog odbora SDP-a koji je pokazao lojalnost Bernardiću i nakon 12-satne drame suspendirao “pobunjenike”, Sinišu Hajdaš Dončića, Mihaela Zmajlovića, Peđu Grbina i Vedrana Babića.

U subotu 21. srpnja održat će se izbori za vodstvo Splitsko-dalmatinske županijske organizacije, što će biti konačni okršaj između Arsena Bauka, koji je pokazao lojalnost Bernardiću, i Ranka Ostojića, koji se u aktualnim okršajima svrstao na stranu “pobunjenika”.

Borba oko preuzimanja tamošnje organizacije između aktualnog predsjednika splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsena Bauka i Ranka Ostojića vodi se već mjesecima. Ostojić je rano pokazao ambiciju, a Bauk odlučio da se neće kandidirati procijenivši da su mu šanse za uspjeh male, ali je stao iza protukandidata.

Kandidatura

Prvi ozbiljan udarac Bauk je zadao prije nekoliko mjeseci kada je Glavni odbor donosio izborna pravila. Bauk je tijekom sjednice predložio amandmane prema kojima se na izborima ne može kandidirati onaj tko nije prisustvovao na minimalno pola sjednica stranačkog tijela koje želi voditi. Amandman je usvojen, a u njemu je odmah prepoznata eliminacija Ranka Ostojića.

Ostojićeva kandidatura ipak je prihvaćena, ali izbori su se više puta odgađali. Navodno je i ovaj tjedan bilo pokušaja da se prebace u rujan. Na kraju će se provesti u subotu, ali uz podosta prigovora i međusobnih optužbi između pristaša Ranka Ostojića i njegova protukandidata Danijela Kukoča, iza kojeg stoji Bauk.

Ostojićev tabor

Bauka optužuje za kršenje izbornih pravila jer je istodobno kandidat za Predsjedništvo Splitsko-dalmatinskog SDP-a i član biračkog odbora na Braču, a članak 20. izbornih pravila kaže da kandidat ne smije biti član biračkog odbora. Osporava se i to što Baukovo ime neće biti na listi, nego se smatra izabranim, jer se po teritorijalnom principu za članove Predsjedništva javilo baš toliko kandidata koliko ih se bira.

- Ne radi se ni o kakvom kršenju izbornih pravila. Već postoji praksa u izborima u drugim županijskim organizacijama, primjerice Dubrovačko-neretvanskoj, ali i tumačenje Statutarne komisije. Pravilo da se za županijske odbore smatraju izabranima predloženi kandidati ako ih ima onoliko koliko ih se bira, analogno se po tumačenju Statutarne komisije primjenjuje na Predsjedništvo - brani se Bauk. Smatra da je već izabran u Predsjedništvo. Ako je izabran, nije kandidat, a onda nema ni zapreke da bude u biračkom odboru.

- Ako netko od kandidata za predsjednika ne želi da budem u biračkom odboru, može to reći i ja ću se povući - kazao je Bauk.

Da ima onih koji Bauka ne žele u toj ulozi, govori podatak da je Nataša Poparić već podnijela prigovor Županijskoj izbornoj komisiji (ŽIK). Što će biti s prigovorom, pitali smo predsjednika ŽIK-a Borisa Ćurkovića. - Ako netko ne zna što je aorist, to je njegov problem - odgovorio je Ćurković kazavši da su Bauk i ostali koji nisu imali protukandidate već članovi Predsjedništva i samo čekaju da se to tijelo formira.

Ćurkovića smo, također, pitali može li mama Ostojićeva protukandidata, Danijela Kukoča, biti u izbornoj komisiji.

- Ona je u proširenom sastavu, ne sudjeluje u donošenju odluka, a svaki kandidat određuje osobe koje će biti u proširenom sastavu. Kukoč je odredio mamu - rekao je.

Jedno glasačko mjesto

Tu nije kraj prigovorima. SDP na Braču ima osam organizacija: u Milni, Supetru, Sutivanu, Postiri, Pučišćima, Nerežišćima, Bolu i Selcu, ali svi će moći glasati samo u Supetru. U Ostojićevu stožeru to doživljavaju kao manipulaciju izbornim procesom jer mnogi ljudi neće imati vremena i volje u subotu, usred turističke sezone, sjedati u auto i voziti 30-ak kilometara da bi glasali na unutarstranačkim izborima.

Bauk, pak, kaže da će birački odbor obići sva spomenuta mjesta te napominje da će, ako ga se u tom tijelu ne želi, subotu radije provesti na plaži nego u automobilu.

U nizu primjedbi navodi se da kandidati ne smiju komunicirati s članovima pismima i SMS-ovima, pa da neki SDP-ovci zbog toga ni ne znaju da su im u subotu izbori.

Ostojićeva protukandidata Danijela Kukoča pitali smo ima li i on primjedbi. - O stranačkim stvarima ne želim govoriti u novinama - kazao je, ali je ipak otkrio zašto je u izbornu komisiju odredio baš mamu.

- Zato što je odvjetnica i u nju imam puno povjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:54