MISTERIOZNI ‘AGENS‘

U školi u Samoboru učenici masovno počeli kašljati, ravnateljica pozvala vatrogasce i policiju: ‘Digli smo sve na noge‘

‘Najveća koncentracija bila je u velikom holu kod učeničkih WC-a. Bilo je jako agresivno jer se jako brzo proširilo po cijeloj školi‘

Škola u Samoboru

 http://www.ss-ekonomska-trgovacka-ugostiteljska-samobor.skole.hr/

Učenici samoborske Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u utorak su iza 14 sati odlukom ravnateljice poslani kućama zbog pojave još uvijek neutvrđene vrste agensa na ulazu u školsku zgradu, a od kojega je dio učenika i djelatnika škole počeo kašljati. Prema potvrdi iz škole, agens se najviše osjećao na samom ulazu u školsku zgradu u kojoj djeluju tri srednje škole – ekonomska, strukovna i gimnazija – s ukupno oko 1300 učenika u dvije smjene.

– Učenici su poslani kućama na početku nastave u poslijepodnevnoj smjeni, potvrđeno nam je u Ekonomskoj školi, u koju su pozvani vatrogasci.

U školi kažu da je u zgradi trenutno sanitarna inspekcija.

Prema riječima ravnatelja Srednje strukovne škole Davora Škiljana, vatrogasce je pozvala njegova kolegica Mirjana Kroflin, ravnateljica Ekonomske škole.

– Bio sam neposredno uz vatrogasce koji nakon provjere nisu ništa uspjeli detektirati. Dakle, nisu pronašli nikakav plin u zraku, a razina kisika je bila odgovarajuća. Nekolicina učenica je kašljalo, kašljao sam i ja, no ne znamo što je uzrok, kaže Škiljan.

Ravnatelj pretpostavlja da nije riječ o suzavcu.

– Nikakvog peckanja očiju nije bilo, samo kašalj u trajanju od desetak minuta. Sve skupa je počelo na samom ulazu u školu, u predvorju, gdje su smješteni i učenički toaleti. Mislim da nije riječ o suzavcu, jer bio sam na stadionima i znam što je suzavac. Stigla je i hitna pomoć, no koliko znam sve je u redu, kaže ravnatelj.

Riječ je o školskoj zgradi od oko 5400 kvadrata, a ulazna vrata su širom otvorena. Ravnatelj Škiljan misli da je teško moguće da je netko ‘iz vana‘ unio u školu sprej nadražujućeg sastava.

– Nije bilo izmaglice, dima, niti mirisa. Sve skupa je kratko trajalo i već oko 15 sati se smirilo. Pretpostavljamo da je netko od učenika nešto donio u školu, no ne mogu ništa tvrditi, to je samo pretpostavka, kaže ravnatelj čiji su učenici ovaj tjedan u prijepodnevnoj školi pa nije bilo potrebe za prekidom nastave.

Prema njegovim riječima, nitko od učenika im nije sumnjiv, niti je itko bio zatečen u sumnjivoj radnji.

– Od mojih 520 učenika, mislim da njih 450 nije ništa ni osjetilo. Teško je reći o kojoj vrsti ‘nadraživača‘ je riječ, kaže.

Ravnateljica Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Mirjana Kroflin potvrđuje da je u utorak odlučila prekinuti nastavu jer su se prepali i djelatnici škole, a i roditelji učenika.

– Digli smo na noge sve službe, vatrogasci su napravili detekciju, a policija koja je također stigla u školu na naš poziv nije pronašla nikakve vidljive tragove. Sada djelatnici Zavoda za javno zdravstvo provode uzorkovanje vode. Sve nas je prilično iznenadila situacija zbog agresivnog podražaja na kašalj. Neka su djeca jako reagirala, no treba znati da imamo i učenike s dodatnim zdravstvenim teškoćama, poput astme, priča ravnateljica.

Potvrđuje da je jedna učenica zadržana na pretragama, ali riječ je o djevojci s drugim zdravstvenim poteškoćama. Ostale tri učenice su puštene nakon uzimanja nalaza krvi čiji se rezultati očekuju danas.

– Činjenica jest da se unatoč jakom agensu, većini učenika kašalj smirio čim su izašli na zrak, kaže ravnateljica Kroflin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:43