DONIJELI DEVET ZAKLJUČAKA

U RAVNATELJSTVU POLICIJE ZBOG SLUČAJA KLANCIR IMALI MARATONSKI SASTANAK Pretresli su sve detalje upada u redakciju pa najavili izmjene zakona

Đurđica Klancir
 Marko Todorov / CROPIX

Policija nije prekršila zakon kada je, na zahtjev odvjetnika sisačko moslavačkog župana Ive Žinića koji tuži novinarku Net.hr-a Đurđicu Klancir, ušla u redakciju portala i tamo legitimirala novinarku. Glavni je to zaključak sastanka koji je u petak na inicijativu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića održan u Ravnateljstvu policije, i to povodom slučaja Klancir.

Na sastanku koji je započeo u 13 sati i trajao do kasno navečer pretresalo se postupanje policije pri provjeri identiteta novinarke, ali i propisi koji reguliraju ovo područje policijskog postupanja. U devet zaključaka koji su usvojeni nakon sastanka navodi se i kako zbog propusta da se u Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima koji je donesen u ministarskom mandatu Tomislava Karamarka (2009. godine), a mijenjan u mandatu SDP-ova ministra Ranka Ostojića (2014. godine) regulira tehnička mogućnost provjere identiteta u Informacijskom sustavu MUP-a i uvidom u fotografije koje su u sustav unesene, ta metoda provjere identiteta nije mogla provesti u slučaju novinarke Klancir.

- Sukladno važećem Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09 i 92/14) policijski službenik provjerava identitet osobe uvidom u njenu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom, a iznimno na temelju iskaza osobe čiji je identitet provjeren - kaže se u prvom zaključku koji se ističe u priopćenju MUP-a.

U drugom zaključku se kaže da po navednom Zakonu nije propisana mogućnost provjere identiteta osobe uvidom u Informacijski sustav MUP-a. - Iako takva mogućnost tehnički postoji od rujna 2009. godine, odnosno od kada su postojećim evidencijama dodane fotografije građana, propustilo se to pitanje regulirati prilikom donošenja Zakona 2009. godine, kao i njegovim kasnijim izmjenama 2014. godine - utvrđeno je na sastanku u Ravnateljstvu policije.

Na trećem mjestu je konstatacija da, sukladno navedenom Zakonu, policajci prilikom postupanja prema Đurđici Klancir nisu povrijedili zakon. - S obzirom na mišljenja da je bilo moguće provjeriti identitet osobe primjenom nekog drugog, uvjetno rečeno “blažeg” načina policijskog postupanja, konstatirano je kako, sukladno postojećim pravnim propisima, u navedenom slučaju to nije bilo moguće. Naime, podatak iz dostavljene dokumentacije o radnom mjestu osobe policijski su službenici iskoristili kako bi upravo na toj adresi proveli provjeru identiteta - očitovao se dalje MUP i time odgovorio na stav pravnih stručnjaka koji su isticali da je policija postupajući prema novinarki povrijedila ustavno načelo razmjernosti.

Kao peto, u MUP-ovu priopćenju naglašeno je kako "su se policijski službenici prema novinarki Klancir-Ladišić ophodili uljudno i profesionalno što nitko nije ni osporio, te su prilikom primjene ovlasti poštovali njezino dostojanstvo, čast i ugled". Nakon toga su podsjetili da je MUP koncem prošle godine dovršio nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima i da je zakonski prijedlog prošao javno savjetovanje. Ističu da je ministar Davor Božinović predložio zakonsku izmjenu kako bi se provjera identiteta mogla provesti i uvidom u Informacijski sustav MUP-a.

- To znači da se provjera identiteta osobe u slučajevima zahtjeva službenih osoba tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba radi ostvarivanja njihovih prava, ubuduće može provoditi bez terenskih provjera - pojasnili su u MUP-u.

Dalje su naveli da će se terenske provjere moći provesti tek ukoliko se provjera identiteta osobe ne može utvrditi uvidom u Informacijski sustav MUP-a i samo ako to naloži nadležno tijelo za vođenje postupka, što će u daljnjoj proceduri donošenja Zakona predložiti Ministarstvo unutarnjih poslova. Ministar Božinović ovime skida s policajaca odgovornost da sami procjenjuju je li utemeljen zahtjev fizičke osobe za provjeru identiteta.

- Uvažavajući činjenicu da policijsko postupanje može dovesti do subjektivnog osjećaja nelagode, a kako bi se izbjegle takve situacije, MUP će predloženim izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, ali i izmjenama Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika navedenu materiju detaljno urediti, što se propustilo učiniti 2010. i 2015. godine, kad je predmetni Pravilnik bio donesen, odnosno mijenjan - kaže se u osmom zaključku.

Na kraju se navodi da će se otkloniti pravne i postupovne nejasnoće, i dodatno ojačati načelo razmjernosti policijskog postupanja, ali i osigurati viša razina zaštite prava i sloboda građana.

U policiji su odgovorili i na prozivke bivšeg ministra, SDP-ovog Ranka Ostojića, te naveli kako je prošle godine policija imala 201.000 provjera identiteta, dok je u Ostojićevu manatu godišnji prosjek legitimiranja bio 360.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:26