VRUĆE, VRUĆE!

U petak vrhunac toplinskog vala, čak četiri regije su u crvenom, temperature idu do 38 °C: ‘Zaštitite se!‘

Uz visoke dnevne temperature noći će biti tople s temperaturom mjestimice višom i od 25 °C, što će nekima otežavati dobar san

Ilustracija

 Vedran Levi/Cropix/DHMZ

Bit će pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 stupnjeva Celzijusovih, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višoj, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak.

‘Idućih dana na kopnu će vrijeme biti u znaku toplinskog vala. Prevladavat će sunčano i vruće, s vrhuncem toplinskog vala u petak - od kada atmosfera više neće biti posve stabilna, pa su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina‘, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

‘I na Jadranu obilje sunčana vremena te vrlo topla i vruća. Uz visoke dnevne temperature noći će biti tople s temperaturom mjestimice višom i od 25 °C, što će nekima otežavati dobar san. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, u petak prolazno jugozapadni‘, piše HRT.

Zbog iznimno visokih temperatura za petak je oglašen narančasti meteoalarm za neke hrvatske regije, a za četiri regije - karlovačku, kninsku, splitsku i dubrovačku - za sutra će biti na snaci crveni meteoalarm. To znači da će vrijeme, zbog visokih temperatura koje će se penjati i do 38 Celzijevih stupnjeva, biti izuzetno opasno.

‘Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama‘, poručuju iz DHMZ-a.

image

Crveni meteoalarm

DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:33