TKO BI NAPAO BOLNICU?!

‘U par minuta vratili su nas 30 godina unatrag! Ali realno, nikad nije bilo pitanje hoće li se to dogoditi, nego kada‘

Kaos na Rebru nije ugrozio ni jednog pacijenta, operacije se redovito odvijaju. Uputnice i nalazi ispisuju se ručno, a sve se odvija sporo

KBC Rebro

 Goran Mehkek/Cropix

Najveću hrvatsku bolnicu, KBC Zagreb, danas su napali hakeri, zbog čega su u njoj bili prisiljeni isključiti sve sustave kako ta situacija ne bi ugrozila pacijente.

Da dolazi do određenih problema, u bolnici su primijetili malo poslije jedan u noći, no kako u to vrijeme nema operacija, do šest sati ujutro nisu bili jasni razmjeri kibernetičkog napada.

Rano ujutro iz bolnice je stiglo priopćenje o napadu, ali i obavijest da neće doći do ugrožavanja pacijenata.

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kontrolu kvalitete, rekao je da nije odgođena nijedna operacija, bilo da je riječ o elektivnim, odnosno planiranim operacijama, bilo onim hitnim.

- Sve teče prema dnevnom planu, ali otežano. Elektivne operacije se izvode, ali krenuli smo s njima malo kasnije, kada smo se uvjerili u apsolutnu sigurnost za naše pacijente - kaže Novak.

image

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu

Josip Bandic/Cropix

Nadalje, govori da ni jedan pacijent nije preseljen u drugu bolnicu, ali su apelirali na pacijente, bilo da sami dolaze ili ih dovozi hitna pomoć, da ih malo rasterete zbog otežanih uvjeta rada te da odu u druge bolnice.

- Prilično je nezgodno. Nema jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu. Puno toga ovisi o mrežnim servisima, čak i banalne stvari poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno - pojašnjava šef Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Ivan Gornik.

Navodi i da su samo dva od 30 računala osposobili za ručno ispisivanje nalaza, što oduzima puno vremena. Piše se, naime, u Wordu. Ne mogu niti pustiti uputnice u laboratorij, pa i to ide ručno, kao i nalazi koji se vraćaju.

Problem je što su i radiološka snimanja vezana uz računala, tako da se liječnici moraju snalaziti tj. odlaziti na radiologiju i improvizirano gledati snimke.

- Nevjerojatno mi je da netko napadne bolnicu. Ovo kako sada radimo je kao da smo se vratili 30 godina unatrag. Svi se nadamo da će se sustav brzo osposobiti - govori Gornik.

Što se tiče dnevnog broja pacijenata koji pođu kroz hitnu na Rebru, kaže da se njihov broj kreće oko 400.

- Ovo je prvi kibernetički napad, nismo ovo doživjeli, ali smo imali slične kratkotrajne ispade informacijskog sustava, no to se događa svima i relativno se brzo riješi - pojašnjava Gornik.

Tijekom podneva okupio se krizni stožer.

image

Ivan Gornik, šef objedinjenog hitnog prijema KBC Zagreb

Ranko Suvar/Cropix

Sustav, iako usporeno i otežano, ipak funkcionira.

- Sigurnost bolesnika nije ugrožena. Svi hitni bolesnici su u salama. Malo teže sve funkcionira, ali važno je da funkcionira - ponovio je Novak i dodao da su pogođeni svi, ali da je najbitnije je da hitna služba funkcionira.

- Mi dosad nismo imali kibernetičke napade. Oni se događaju svagdje. Ako su ušli u Pentagon, naravno da mogu srušiti i nas. Taj strah da se nešto ovakvo može dogoditi kod nas traje već dugo, zato već osam godina radimo na sigurnosti - rekao je.

Kaže da su o napadu obaviještene sve nadležne institucije i da svi intenzivno rade na rješavanju problema.

Na pitanje jesu li napadači još uvijek u sustavu, odgovara kako misli da nisu jer je vjerojatno riječ o programu koji se ubaci u sustav.

- Naši sad rade na tome da pročiste sustav. Prema posljednjim informacijama kojima raspolažem, tijekom dana bi se problem trebao riješiti, ali dok se to ne dogodi, ne mogu sa sigurnošću tvrditi - navodi Novak.

Naravno, među pacijentima je nastala panika jesu li njihovi privatni podaci pokradeni, no Novak demantira i kaže da "nije došlo do curenja podataka".

- Već se osam godina pripremamo da se nešto ovakvo može dogoditi. Okupili smo izvrsne stručnjake. Nije bilo pitanje hoće li se napad dogoditi, nego kada - zaključuje Novak.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je da je policija nakon zaprimanja prijave o kibernetičkom napadu na informacijske sustave KBC-a Zagreb započela kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti napada. Ističu, međutim, da zbog tajnosti izvida ne mogu otkriti više informacija.

Kibernetički napad na najveću zagrebačku bolnicu uslijedio je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne napali nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza, koje su proradile oko 20 sati.

image

KBC Zagreb

Ranko Suvar/Cropix

Tijekom 2023. policija je, prema službenim podacima, otkrila i kazneno prijavila ukupno 1688 kibernetičkih napada, odnosno kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. To predstavlja povećanje od 9,61 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., kada je evidentirano 1540 kibernetičkih napada. Sličan rast broja kibernetičkih napada od 10 posto policija bilježi i tijekom 2024.

Iz policije navode i da je tzv. ransomware još uvijek dominantna prijetnja, posebno za javne i privatne organizacije u cijeloj Hrvatskoj. Iako su u većini slučajeva razmjeri štete veliki, pretpostavlja se da postoji veći broj oštećenika koji kazneno djelo ne prijavljuju policiji, nego sami pristupaju oporavku od posljedica napada ili kriminalcima plaćaju otkupninu u virtualnim valutama u zamjenu za dekripcijski ključ.

Kako doznajemo, od KBC-a nitko nije tražio nikakav novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:16