DUNAVSKI SLIV

U Osijeku potpisan 228 milijuna kuna vrijedan ugovor o dovršetku gradnje pročistača otpadnih voda

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je ovo je jedan od najvećih projekata na osječkom području
Drava u Osijeku
 Vlado Kos/Cropix

Ukupno 228 milijuna kuna vrijedan ugovor o završetku radova na gradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u petak su u Osijeku potpisali predstavnici gradskog "Vodovoda" kao investitora te izabranog izvođača radova.

Rok za završetak projekta je 600 dana, a gradnjom postrojenja smanjit će se ispuštanje otpadnih voda u Dravu i dunavski sliv, rekao je na potpisivanju ugovora direktor "Vodovoda" Željko Mandić.

Istaknuo je da se projekt sa 73 posto iznosa financira novcem iz EU fondova, 20 posto iz državnog proračuna i sredstvima Hrvatskih voda, a ostatak osigurava lokalna komponenta.

Podsjetio je da su radovi na ovom projektu počeli još 2014., ali su zastali jer je ugovor s prethodnim izvođačem, tvrtkom "Gradnja", morao biti raskinut zbog insolventnosti te neispunjavanja ugovornih obveza.

Kao članica EU u obvezi smo imati ovakvo postrojenje te zaštititi Dravu i dunavski sliv od nepročišćenih otpadnih voda, a u trenutku izgradnje uređaja vrlo minimalno će se povećati cijena vode, poručio je Mandić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković podsjetio je da je nedavno završen projekt dvostupanjske filtracije kojim je trajno riješen problem arsena u vodi za građane Osijeka, odnosno cijelog vodoopskrbnog područja sa 135 tisuća korisnika.

Nakon dovršetka, ovo postrojenje će zbrinuti sve otpadne vode s ovoga područja i grad Osijek više neće ni na koji način biti prijetnja čistoći Drave i dunavskog sliva, učinili smo sve po pitanju zaštite voda i imamo ispravnu i kvalitetnu vodu za ljudsku potrošnju, ustvrdio je Đuroković.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je ovo je jedan od najvećih projekata na osječkom području, a kada bude završen bit će najveći i najsloženiji sustav za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj, što potvrđuje da grad kontinuirano radi na zaštiti prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:01