TRŽNICE ZAGREB

U moru apsurdnih naknada našli smo najnevjerojatniju dosad: ‘Uzmu mi euro i 81 cent! Gdje tog ima?‘

Iz podružnice Holdinga otkrivaju da godišnje po ovoj osnovi od komitenata naplate preko 41 tisuće eura

Digitalna vaga u privatnom vlasništvu zakupca za koju mora plaćati naknadu

 Dora Koretić

U moru najapsurdnijih naknada koje naplaćuju različite tvrtke nakačene na državne i lokalne budžete – a zbilja ih ima – čini nam se da smo uspjeli pronaći možda i najnevjerojatniju dosad.

Otkrio nam ju je jedan zakupac na zagrebačkoj tržnici Kvatrić.

Naime, njemu svaki dan kojeg ondje provodi u nekom trenutku lijepo stigne čovjek zadužen za naplatu placarine te mu izda račun: naknadu za dva puta po dva metra nenatkrivene klupe naplati mu 7,24 eura, a onda još mora platiti i euro i 81 cent za "dnevnu naknadu za korištenje privatne vage".

" I tako ja uložim u vlastitu vagu, platim je, platim baždarenje i sve što sam dužan po propisu, koristim je za vaganje voća i povrća, a tržnica mi po danu uzme euro i 81 cent zato što sam za rad koristio vlastiti rekvizit. Pa dakle gdje to ima?", požalio nam se ovaj trgovac.

image

Digitalna vaga u privatnom vlasništvu zakupca za koju mora plaćati naknadu

Dora Koretić

Kad je u zakup uzimao klupu, pojašnjava nam, dobio je mogućnost uz naknadu koristiti vagu u vlasništvu Tržnica Zagreb koju mu tvrtka iznajmi, a on zauzvrat plati najam.

" No, njihove su vage one starinske, s utezima, a ja sam htio digitalnu vagu pa sam bio prisiljen uzeti vlastitu. No, nisam tada znao da ću i za korištenje vlastite vage morati Tržnicama plaćati naknadu. Po kojoj osnovi oni to nama uzimaju", nastavlja se žaliti pa rukama pokaže oko sebe.

Preciznije vage

Doista, velik broj trgovaca na tržnici Kvatrić, a vjerojatno i na drugim tržnicama, koristi digitalne vage jer su one preciznije i imaju mogućnost obračunavati cijenu, a tek nešto manji broj zakupaca koristi se onim starinskim vagama s utezima.

Svi ovi prvi, moderniji, Tržnicama plaćaju naknadu za korištenje privatne vage zbog čega smo se ovoj tvrtki obratili da nam pojasni po kojoj osnovi naplaćuju ovaj namet.

image

Račun za korištenje privatne vage

Dora Koretić

Tamo su nam kazali sljedeće – da Tržnice Zagreb komitentima koji prodaju s klupa dopuštaju korištenje vaga, utega i suncobrana u isključivom vlasništvu podružnice Tržnice Zagreb.

" Stoga je podružnica Tržnice Zagreb u obvezi imati dovoljan broj ispravnih i baždarenih vaga u svakom trenutku na svakoj tržnici, u slučaju da ih svi zakupci zatraže. S obzirom na iskazani interes zakupaca za korištenjem mehaničkih vaga sa skalom i kazaljkom ili digitalnih vaga koje su u njihovom privatnom vlasništvu, Odlukom Podružnice isto je dopušteno uz plaćanje naknade od 1,45 eura plus PDV dnevno", odgovorili su i dodali kako svi oni zakupci koji se odluče korištenje privatne vage ugovoriti na mjesečnoj razini ostvaruju pravo na popust u iznosu od 40 posto što znači da umjesto 32.91 eura plus PDV mjesečno Tržnicama plaćaju 19.75 eura plus PDV.

Sve u cjeniku

Zanimljivo, ne postoji razlika u iznosu dnevnog najma vage u vlasništvu Tržnica ili privatne vage – i za jednu i za drugu plaća se 1.81 eura po danu – s time da kod ove prve Tržnica ipak ima neki trošak jer ju je morala nabaviti, održavati i baždariti, a kod ove druge riječ je o čistoj zaradi bez ikakvog uloga s njihove strane, da ne kažemo i nešto puno gore.

Kako doznajemo od Tržnica Zagreb, ova podružnica Zagrebačkog Holdinga lani je na ime naplate naknade za dnevno korištenje privatne vage naplatila 41.217 eura, što samo svjedoči koliko je zakupaca prisiljeno koristiti vage u osobnom vlasništvu jer im ove klasične vage u ponudi tržnice na odgovaraju.

Kako vidimo u službenom cjeniku ove tvrtka, Tržnice Zagreb zakupcima naplaćuju sve skupa 39 naknada i praktički nema stvari koje nisu stavili u cjenik.

Tako, primjerice, metar nenatkrivene klupa u prvoj zoni košta 32.91 eura mjesečno dok za natkrivenu treba izdvojiti 47.39 eura.

32.91 eura košta i mjesečni zakup suncobrana, a propisana je i cijena za korištenje sanitarnog čvora – 22 centa po korištenju.

Za upotrebu razglasa do 20 riječi zakupac će morati izdvojiti eura i 32 centa, a za opomenu 3.92 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:23