ŽUTO NEBO

U Hrvatsku stigla ogromna količina saharskog pijeska, pogledajte satelitske snimke: ‘Čekajte petak...‘

Grčki SKIRON prognozira da će atmosfera biti jako zasićena pijeskom sve do početka idućeg tjedna

Radarske snimke

 Dhmz,sat24/

Satelitske su snimke potvrdile da je u Hrvatsku već stigla velika količina saharskog pijeska, zbog čega će nebo biti mutno, a negdje čak i žućkaste nijanse umjesto plave, javlja IstraMet.

Jučer je i DHMZ objavio da je saharski pijesak stigao u Hrvatsku.

"Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama", napisali su iz DHMZ-a te objavili navedenu satelitsku snimku iz koje se, kako navode, "lijepo vidi pijesak koji je stigao nad naše krajeve pa će atmosfera u dijelovima zemlje biti zamućena".

Grčki SKIRON prognozira da će atmosfera biti jako zasićena pijeskom sve do početka idućeg tjedna, a s promjenom vremena i padom temperatura nakon vikenda, atmosfera će se polako raščistiti.

IstraMet pojašnjava da su snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali zarobljavanje sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Brzine vjetra na 300 hPa, što iznosi oko 9000 metara nadmorske visine dostizat će brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu pijeska daleko na sjever.

image

Sat24 Screenshot/
image

Sat24 Screenshot/

Inače, saharski je pijesak već karakteristična pojava u ovo doba godine. Znanstvenici ističu kako su epizode donosa saharske prašine u Hrvatsku uzrokovane prvenstveno s pojačanjem prizemnog vjetra u suhim pustinjskim područjima, a dominantno na sjeveru Afrike.

- Na to uglavnom utječu mehanizmi kao što su pustinjske oluje, tzv. Haboob, i pojava jutarnjeg sloma niske noćne mlazne struje. Gledajući globalno, u proljeće se zona sudaranja vjetrova južne i sjeverne polutke, tzv. Intertropska zona konvergencije, pomiče sjeverno i time utječe na pojačanu pojavu konvektivnih oluja koje uzrokuju turbulenciju i povećane brzine vjetra u prizemnom sloju iznad suhe pustinje.

Glavni smjer transporta prašine iz Sahare je tada preko Atlantika prema Karibima, a ako postoje povoljni sinoptički uvjeti tada dio te prašine odlazi prema Sredozemlju i ponekad zahvaća Jadran i Hrvatsku – pojasnila je u ranijem tekstu Tanje Rudež za Jutarnji list dr. Maja Telišman Prtenjak, izvanredna profesorica na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 09:58