POČEO UPIS

U HRVATSKOJ SE OTVARA PRVA ŠKOLA SAMO ZA CURICE Svaka će imati mentoricu i nositi uniformu

Počeli su upisivati učenice iako još nemaju dozvolu Ministarstva da počnu s radom
 Ronald Gorsic / CROPIX

Upisivat će isključivo djevojčice, a svaka od njih dobit će svoju posebno osposobljenu mentoricu. Roditelji će moći dovoditi djevojčice u školu već od 7 sati i ostavljati ih do 17. Osnivači očito shvaćaju jednu od boljki javnih osnovnih škola - neprilagođenost radnom vremenu roditelja. U školi će dobivati doručak, ručak i užinu s naglaskom na zdravu prehranu.

Nastava će se odvijati po istom programu kao i u javnim školama, no razredi će biti puno manji, do 15 ili 20 učenica. Uz to što školu neće moći upisivati dječaci, druga ključna razlika od javnih, ali i alternativnih škola kod nas, u školi nazvanoj Ružičnjak sve će djevojčice morati imati iste crvene veste, bijele košuljice i tamne suknje.

RINO institut

Uniforma je obavezna, a lokacija škole je zagrebački Podsused. Okružena je zelenilom i voćnjakom, a sama zgrada prostor je bivšeg franjevačkog samostana. Osnivač je Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje - RINO, koji na istoj lokaciji ima i privatni dječji vrtić.

Službenog naziva Osnovna škola Ružičnjak - prva škola za djevojčice u Hrvatskoj na internetskim stranicama obavještava o početku prve upisne sezone. Na istima je ispod pitanja zašto odabrati Ružičnjak - odgovor: “Kada djevojke idu u jednospolnu školu, one prestaju biti publika i postaju igrači.“ (citat Myre i Davida Sadkera s American Universityja).

Na webu škole nedostaje jedna informacija, bitna za roditelje, a ta je da škola unatoč započetoj upisnoj sezoni još nema rješenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o početku rada. Činjenica jest da je procedura pokrenuta zahtjevom za pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, no kako kažu u Ministarstvu jedna je informacija izostala od osnivača škole (RINO institut), a ta je da u svom zahtjevu nisu naveli da će školu pohađati samo djevojčice.

Cijena školarine

“U zahtjevu osnivača za pozitivno mišljenje, kao i u statutu škole i zaprimljenom zahtjevu za utvrđivanje uvjeta za početak rada škole ne navodi se da će školu pohađati samo djevojčice. MZOS nije utvrdio uvjete za početak rada Škole te ista nema rješenje o početku rada”, piše u službenom odgovoru Ministarstva.

Ako RINO institutu postavite upit imaju li potrebne dozvole Ministarstva, priznaju da procedura nije okončana. Stoga roditelju preporučuju da, paralelno s upisom kod njih, prijavi dijete i u neku drugu “sigurnu” školu da ga “kojim slučajem ne bi iznevjerili”. Ipak, kažu, već su uspjeli “dobiti šestero djece”.

- Imamo rješenje za osnivanje i čekamo dozvolu za rad. S Ministarstvom, znate, nikada ne znate kada su u pitanju alternativne škole - kažu roditelju koji je pokazao interes za upis. Cijenu školarine dogovaraju prilikom susreta s roditeljem, jer se ona utvrđuje individualnim pristupom svakoj obitelji. Cijena uniforme (svaka djevojčica dobiva dvije ili tri košuljice) je između 400 i 500 kuna.

Imat će i školu za dečke

Škola Ružičnjak se, piše na internetskim stranicama, osniva po uzoru na španjolske i britanske škole. Dio je međunarodne mreže sličnih škola koje nude cjelovito obrazovanje i osobni pristup svakom učeniku.

U najavama kažu da je od 2016. godine u planu i osnivanje škole za dječake.

OGOVOR PR-a: 'Molimo vas da odgodite članak'

Jučer smo na telefone objavljene na web stranicama vrtića i škole Ružičnjak i instituta RINO kontaktirali ovlaštene osobe od kojih smo zatražili da prime našu novinarsku ekipu kako bismo objavili priču o prvoj osnovnoj školi za djevojčice. Kako smo u reportaži iz emisije “Dobro jutro, Hrvatska” vidjeli da se kao sugovornica pojavljuje Ivana Baždar, zatražili smo razgovor s njom ili nekim tko bi govorio o programu škole. Tijekom dana od osobe koja se predstavila kao PR cijelog projekta dobili smo odgovor u kojem se zahvaljuju na zanimanju, ali... “Nismo niti zamišljali da će reportaža imati takav pozitivan odjek u javnosti niti da ćemo privući dodatan medijski interes. Kao što ste mogli vidjeti iz HTV reportaže, naša škola i učionice još nisu do kraja funkcionalne i opremljene. Prilog za HTV emisiju ‘Dobro jutro, Hrvatska’ smo radili kako bismo prezentirali naš vrtić i gostovanje obitelji Postigo Pich koji su tada gostovali u Hrvatskoj. Nije nam inicijalna namjera bila školu stavljati u prvi plan jer je trenutno u procesu opremanja i nije reprezentativna”, navodi se na početku pismenog odgovora. U nastavku stoji da osoba ovlaštena za predstavljanje projekta škole trenutno zbog zdravstvenih azloga ne može biti na razgovoru, uz molbu da se cijeli članak odgodi. ( Z. Šimić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 15:06