IMAJU SVE UVJETE

'U HRVATSKOJ IMAMO 60 DJECE KOJE NITKO NE ŽELI' M. Opačić upozorila na veliki problem oko posvajanja

'Evo mogu još jedanputa samo apelirati, pozvati ljude da razmisle mogu li pružiti dom i djeci koja imaju određene poteškoće ili možda iz višebrojnih obitelji', rekla je Opačić
 Damjan Tadić/ CROPIX

ZAGREB- Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić iskoristila je današnju saborsku raspravu o Konvenciji o zaštiti djece i suradnji u međudržavnim posvojenjima kako bi pozvala građane da posvoje djecu koja nikako ne mogu pronaći nove roditelje.

- U Hrvatskoj imamo u ovom trenutku 60-ero djece koja imaju kompletne pravne uvjete za posvojenje, međutim nemamo posvajatelja. Nemamo zbog toga što ili je riječ o djeci iz višebrojnih obitelji, pa se ljudi vrlo teško odlučuju da posvoje odjedanput petero ili šestero djece. S druge strane, riječ je i o djeci koja imaju određenih zdravstvenih poteškoća. Ako i budu posvojena budu posvojeni uglavnom u nekim od zemalja EU, mahom od naših državljana koji tamo žive, rade i koji očito imaju onda i bolje uvjete da se mogu nositi sa svim poteškoćama takve djece, iznijela je Opačić koja je priznala da ne zna kako bi rješila taj veliki problem u svom sustavu socijalne politike.

'POSVOJILI SMO TROJKE I UDOMILI JOŠ DVOJE DJECE' Prvi Uskrs obitelji Bahun bez straha da će ih netko razdvojiti

- Evo mogu još jedanputa samo apelirati, pozvati ljude da razmisle mogu li pružiti dom i djeci koja imaju određene poteškoće ili možda iz višebrojnih obitelji. Znam da nije lako, ali evo koristim i ovu priliku da pozovem ljude da razmisle o tome kada traže dijete za posvojenje, naglasila je Opačić.

Konvencija o međudržavnim posvojenjima, čije donošenje podržavaju sve parlamentarne stranke, trebala bi osigurati da se posvojenja djece iz drugih država provode po jasnim pravilima.

Dobili smo registar posvojitelja: Na listi čekanja 634 posvojitelja. Jedan od njih je par koji čeka već dvanaest godina

- Do sada to nije bilo u potpunosti uređeno i otvarao se prostor nekim maštovitim ljudima koji su na taj način zarađivali ogromne pare. Ali ja se nadam da će evo naš pravni sustav funkcionirati na taj način da će ih stići i pravedna sankcija. Jer najnemoralnije što se može to je da se na ljudima koji žele pomoći djeci koja su htjela posvojiti djecu neovisno o tom iz koje zemlje dolaze da se na njima zarađuju ogromni novci, istaknula je Opačić. Podsjetila je na nedavni slučaj kada je uhićena vlasnica agencije koja je mimo svih propisa posredovala u posvojenju djece iz Konga.

-Svu ste bili svjedoci da smo imali problema sa nekim agencijama koje su radile hajmo reći u jednoj sivoj zoni, u jednom zakonodavstvu koje nije uređeno. Ova konvencija će pomoći da se zaštitimo od toga, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:38