HIT DESTINACIJA

U HRVATSKOJ 70 TISUĆA TURISTA, CIJELA ULICA IZ CHICAGA DOŠLA U SPLIT 'Strašno nam se svidio hotel'

 Josko Ponos / CROPIX

Tijekom uskršnjih praznika u Hrvatskoj boravi više od 70.000 stranih gostiju, manje nego godinu ranije. Međutim, Split ipak bilježi bolje brojke gdje proljetno, ali još uvijek 'zubato' sunce privlači strance na ulice, piše balkans.aljazeera.net.

U hotelu 'Peristil', u povijesnoj jezgri grada, gosti tek doručkuju. Opuštena atmosfera i članci u svjetskim novinama rezultirali su sa 30 posto više noćenja. No, osobna preporuka je, priča direktorica hotela Daliborka Koprtla, najvažnija.

- Amerikanci su došli, strašno im se svidjelo u hotelu. Pa su nas preporučili svojim susjedima, oni svojim frendovima. Nakon četiri godine, došla nam je cijela ulica iz Chicaga, govori ona.

Mlađi Amerikanci, umjesto skupljeg smještaja, odabiru povoljnije hostele. U jedan splitski stigla je grupa od njih 50-ak.

- Ovdje smo na proljetnim praznicima. Studiramo u Barceloni. I ostajemo pet dana - priča Haley, turistkinja iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Ići ćemo na privatnu plažu. Skakat ćemo sa stijena i kupati se, ističe Amerikanka Perry, piše balkans.aljazeera.net.

Posljednjih godina, s većim brojem avionskih linija, manifestacija i festivala, Split je sve primamljiviji gostima.

Tijekom uskrsnih blagdana Split bilježi više od 6.000 noćenja. Uz Amerikance i Nijemce, gosti iz regije su najbrojniji u pred i postsezoni. Tijekom uskrsnih praznika u Hrvatskoj boravi 60.000 do 70.000 stranih gostiju, a procjenjuje se da će se ostvariti 200.000 noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 03:30