NOVA DRAMA U VUKOVARU

U dobro organiziranoj akciji poskidali sve ploče na ćirilici: 'To smo učinili zbog odluke Ustavnog suda'

Policija je privela više osoba koje su sudjelovale u skidanju ploča. Ploča na policiji je razbijena
Vukovar, 230914.Nakon obiljezavanja obljetnice 204. brigade razbijena je ploca s dvojezicnim natpisom na zgradi Policijske postaje a sa ostalih zgrada drzavnih ustavova dvojezicne ploce su skinute.Na fotografiji: policijski ocevid na zgradi Policijske uprave u Vukovaru.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

VUKOVAR - U Vukovaru su danas skinute sve dvopismene ploče postavljene na zgradama državnih ustanova i institucija, dok je ona na zgradi policijske postaje razbijena.

Dogodilo se to netom nakon polaganja vijenaca na memorijalnom groblju, a povodom obilježavanja Dana osnutka 204. Vukovarske brigade.

Očito je bila riječ o dobro organiziranoj i sinkroniziranoj akciji više osoba, pripadnika braniteljske populacije, koji su skinute ploče potom odnijeli u zgradu gradske uprave te ih urudžibirali na ime gradonačeklnika Ivana Penave.

Predstavnici branitelja objasnili su da je njihov postupak motiviran odlukom Ustavnog suda vezanog za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, zbog čega smatraju da pločama nije mjesto na zgradama državnih ustanova.

Policija je nakon svega privela više osoba koje su sudjelovale u skidanju ploča, a one su nakon davanja izjava puštene svojim kućama, dok je jedan muškarac zadržan.

Riječ je o čovjeku koji je razbio ploču na zgradi policijske postaje.

Sve to događalo se u vrijeme dok su se održavali i drugi programi povodom obljetnice 204. brigade, kojima su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić te župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i gradonačelnik Penava.

Galić i Penava naknadno su došli u zgradu poicije, gdje su ih okupljeni građani koji su čekali puštanje privedenih pozdravili pljeskom.

- Što se tiče ploča koje su urudžirane u moje ime na gradskoj upravi doista ne znam što ću učiniti s njima. Namjera mi je vratiti ih njihovim vlasnicima, ali prvo trebamo utvrditi tko su oni - rekao je Penava po izlasku iz zgrade policije.

Građani su se razišli nakon što su privedene osobe puštene na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:50