PORAZNA BROJKA

U četiri godine u zastaru otišla 153 predmeta iz obiteljskog nasilja

Napokon su dostavili točne podatke nakon teksta u Jutarnjem listu, a koliko ih se odnosi na spornu sutkinju nisu otkrili jer je u tijeku stegovni postupak
 CROPIX

Visoki prekršajni sud, nakon višednevne prepiske, odlučio nam je dostaviti službene podatke o broju spisa iz područja obiteljskog nasilja koji su na tome sudu u zadnje četiri godine pali u zastaru. Kažu da su “u skladu s tehničkim mogućnostima s kojima raspolažu (pretraživanje elektroničkih podataka prema zadanom kriteriju)” ustanovili da su im u zadnje četiri godine u zastaru pala 153 predmeta iz područja obiteljskog nasilja.

Podatke o broju predmeta obiteljskog nasilja koji su na tome sudu zbog višegodišnjeg nerada jedne od njegovih sutkinja pali u zastaru pokušavamo od Visokog prekršajnog suda dobiti još od prosinca prošle godine. Naime, iz više izvora s toga suda doznali smo da jedna od sutkinja od 2015. do danas ne rješava spise dodijeljene joj u rad, ne sudjeluje na sjednicama sudskih vijeća i uredno prima mjesečnu plaću od 16.000 do 17.000 kuna. Neslužbeno smo doznali da je zbog njezina sustavnog nerada u zastaru palo oko 700 predmeta, među kojima je oko polovica, dakle oko 350 iz područja obiteljskog nasilja.

Doznali smo da DSV već četvrtu godinu nije proveo stegovne postupke protiv sutkinje jer ona vješto izbjegava primiti pozive za stegovnu raspravu koje joj to tijelo šalje. Da apsurd bude veći, ta se sutkinja natjecala i za predsjednicu Visokog prekršajnog suda, a u listopadu 2017. kao jedna od kandidatkinja pred DSV-om bila i intervjuirana, ali tu prigodu nitko iz DSV-a nije iskoristio da joj uruči pozive za stegovne postupke koje je izbjegavala primiti redovnim putem.

Krnji podaci

Kako su predmeti koji se vode zbog obiteljskog nasilja posebno osjetljive i hitne naravi, u prosincu prošle godine pokušali smo na Visokom prekršajnom sudu provjeriti te neslužbene podatke. Od predsjednice toga suda Karmen Novak Hrgović, međutim, dobili smo tek potvrdu da je protiv sutkinje pokrenuto više stegovnih postupaka, ali kako nijedan nije okončan pa nam stoga ne može dati tražene podatke o broju spisa iz obiteljskog nasilja koji su zbog njezina nerada otišli u zastaru.

Da bismo nekako potaknuli Visoki prekršajni sud da nam dostavi tražene podatke, 4. ožujka ove godine objavili smo podatke dobivene od neslužbenih izvora s toga suda. Nakon objave teksta u Jutarnjem listu, predsjednica toga suda promptno je reagirala demantijem. U njemu je ustvrdila da je objavljena brojka od 350 predmeta obiteljskog nasilja koji su u zastari netočna te da je na tome sudu u 2017. i 2018. zastarjelo 96 predmeta u kojima je suđeno zbog obiteljskog nasilja. Naglasila je i da se ta brojka odnosi na sve suce koji sude u tim predmetima, a koliki se dio te brojke odnosi na spornu sutkinju i dalje nije precizirala, ponavljajući stari razlog - stegovne postupke koji nisu okončani.

Predsjednici smo, međutim, odgovorili da joj nećemo objaviti demanti jer on sadrži nepotpune podatke. Njezin službeni podatak od 96 zastara za predmete obiteljskog nasilja odnosio se samo na dvogodišnje razdoblje - 2017. i 2018. godinu - a podaci u tekstu na koji se demanti referira odnose se na razdoblje od četiri godine - od početka 2015. kad je sporna sutkinja došla u odjel koji rješava predmeta iz obiteljskog nasilja do kraja 2018. Zatražili smo od Visokog prekršajnog suda da nam umjesto krnjih podataka dostavi kompletne podatke o broju zastara za četverogodišnje razdoblje.

Preraspodjela

U odgovoru koji nam je nakon toga poslan s Visokog prekršajnog suda navodi se novi podatak. Osim 96 predmeta obiteljskog nasilja zastarjelih u 2017. i 2018, u zastaru je u 2015. i 2016. palo 75 predmeta obiteljskog nasilja. Tako je prema službenom priznanju Visokog prekršajnog suda, koji smo dobili nakon višednevne prepiske od 2015. do 2018. u zastaru na tome sudu palo 153 predmeta pokrenutih zbog prekršaja iz područja obiteljskog nasilja. Nadamo se da je taj broj i konačan. I dalje smo, međutim, bez odgovora na pitanje koliko tih predmeta ide “na dušu “ sutkinji koja četiri godine izbjegava raditi posao za koji je plaćena.

Na Visokom prekršajnom sudu nisu ponudili ni uvjerljivo objašnjenje svoga “kopernikanskog obrata” - tj. zašto nam podatke o broju zastara iz obiteljskog nasilja nisu dostavili kad smo ih prvi put zatražili, da bi ih nakon objave podatka oslonjenih na neslužbene izvore ipak odlučili dostaviti.

U svakom slučaju, sutkinja koja prima plaću i dalje ne rješava predmete. S Visokog prekršajnog suda ističu da problem nastoje ublažiti tako što joj oduzimaju najstarije predmete kojima prijeti zastara i preraspodjeljuju ih u rad drugim sucima. Navode da je u siječnju 2018. sporna sutkinja imala zadužen 1071 predmet, a u siječnju ove godine taj je broj zbog preraspodjele njezinih spisa drugim sucima i sudskim savjetnicima sveden na 311.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:45