OD IZVORA DO MORA

U akciji Coca-Cole i Jutarnjeg prikupljeno je više od tone otpada

Projekt ‘Od izvora do mora‘ promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada
Akcija 'Od izvora do mora'
 Ivana Nobilo/Cropix

Nedjelja, točno u podne, kasni je rujan. Sunce žeže kao da je početak srpnja. Tridesetak zagrebačkih izviđača taj je dan provelo čisteći jezera Savica. Što su iz okolnih šumaraka izvukli, kako kaže jedan od izviđača, ne bi vjerovali da sami nisu prenosili do kontejnera - dječji krevet, stare hladnjake, perilice, automobilske gume, šuta, stare cigle, gomila građevinskog materijala.

Projekt "Od izvora do mora" u organizaciji Coca-Cole i Jutarnjeg lista te ove nedjelje u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Javnom ustanovom Maksimir, na jezerima Savica okupio je motivirane srednjoškolce i studente. Rijetko kome da je ovo prva akcija čišćenja.

Zagrebačka brucošica Ela Dragojević, u izviđačima od ranog djetinjstva, gledajući u hrpu stakla, kaže: "Uvijek me iznova šokira da to samo tako bace. Dođu i bace. Evo, bacili su dvadesetak kilograma stakla u grmlje, a kontejner je samo desetak metara dalje. Što je to? Lijenost? Nemar? Nama je cilj što više počistiti, ali treba raditi i na tome da se ljude podučava, osvijesti da smeću nije mjesto u prirodi."

Zaštićeno područje

Nika Dolenc, vršiteljica dužnosti ravnateljice Javne ustanove Maksimir, komentira: "Prostor koji obuhvaća jezera na Savici je vrlo važan Gradu Zagrebu te je i zaštićen Zakonom o zaštiti prirode.

Kao jedinstven dio prirode na području Grada Zagreba svojim podržavajućim karakterom za stanovnike grada i za veliku urbanu bioraznolikost predstavlja vrijedno područje prirode u gradskom tkivu.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Nažalost, i u zaštićenim područjima prirode jedan od kontinuiranih problema je nekontrolirano odlaganje otpada pa ovu priliku koristimo kako bismo još više osvijestili građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša te o odgovornom i održivom ponašanju prema prirodi i okolišu. Zahvaljujemo Savezu izviđača Hrvatske, Jutarnjem listu i Coca-Coli na pomoći u borbi s nepropisno odloženim otpadom pogotovo kroz stavljanje naglaska na zaštićena područja prirode u Gradu Zagrebu."

Besplatan odvoz i vaganje

Ekološku akciju na Savici podržao je i Zagrebački holding koji je putem podružnice Čistoća volonterima i organizatorima besplatno osigurao odvoz, zbrinjavanje i vaganje otpada uklonjenog iz prirode.

Projekt "Od izvora do mora" promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora.

Coca-Cola ga je u Hrvatskoj pokrenula 2018. u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva ne bi li se očistila priroda, učinio bitan korak prema manjem zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Od ove im se godine kao part­ner pridružio Jutarnji list.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Izviđači su u nedjelju umjesto predviđene četiri očistili šest lokacija. Jer, dvije nove lokacije zatrpane smećem otkrivene su za trajanja same akcije čišćenja, kaže Filip Vukoja, predsjednik Saveza izviđača Zagreba.

"Dio toga bio je i u jezeru, prethodno su ga na obalu izvukli ronioci. Na dijelu obale zatečeno je, primjerice, više slojeva kućanskih tepiha. Mislili smo da je to dolje zemlja, a onda smo shvatili da je riječ o debelim slojevima otpada.

Problem je što je tamo dugi niz godina bacan otpad i sad treba dobro zakopati, dignuti te slojeve da se to očisti. Mi stalno čistimo. Jednom će se valjda svijest promijeniti", kaže Vukoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:14