tužna vijest

U 85. godini života umro istaknuti hrvatski kemičar, akademik Nenad Trinajstić

Jedan je od najcitiranijih hrvatskih kemičara, objavio je preko 550 znanstvenih radova, više stotina stručnih članaka te 12 knjiga
Nenad Trinajstić
 Darko Tomas/Cropix

Danas je u Zagrebu je u 85. godini života umro istaknuti hrvatski kemičar, akademik Nenad Trinajstić, priopćila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Rođen je Zagrebu gdje je diplomirao 1960. na Tehnološkom fakultetu. Nakon diplome radio je u Plivinom istraživačkom institutu, a 1962. godine prešao je na Institut Ruđer Bošković gdje je ostao do umirovljenja 2001. godine. Zaslužnim je znanstvenikom Instituta Ruđer Bošković postao 2005. godine. Od 1992. godine bio je redoviti član HAZU.

Nenad Trinajstić jedan je od najcitiranijih hrvatskih kemičara, a objavio je preko 550 znanstvenih radova, više stotina preglednih i stručnih članaka te 12 knjiga. Bavio se razvojem i primjenom kvantno-kemijskih, kompjutorskih i matematičkih metoda u kemiji te s osobama i događajima iz hrvatske kemije.

Autor je prve knjige o kemijskoj teoriji grafova Chemical Graph Theory (CRC Press, Boca Raton 1983, drugo izdanje 1992.). Citiranost te monografije je vrlo velika, preko 2200 citata. Dvije su mu knjige u tisku: Hrvatska kemija u XX, stoljeću-Ljudi i događaji (Školska knjiga i HAZU) i Život u znanosti (HAZU).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:22