BLOOMBERG PROGNOZIRA

U 2015. ČEKA NAS VELIKI PAD CIJENA Hrvatska među 'osam nesretnih europskih zemalja'

Zagreb, 111214.Markov trg.Na redovitoj sjednici Vlade raspravljalo se o Smjenicama politike drzavne potpore.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatska je jedna od “osam nesretnih europskih zemalja” koje će ove godine - na kvartalnoj ili godišnjoj razini - zabilježiti deflaciju, navodi Bloomberg analizirajući podatke iz redovne ankete analitičara.

Još prije samo nekoliko tjedana analitičari koji sudjeluju u anketama Bloomberga ni za jednu zemlju nisu prognozirali deflaciju ove godine, ali to se promijenilo, navode, zbog nastavka pada cijene nafte, pobjede Syrize u Grčkoj, kao i razočaravajućih podataka iz eurozone.

Zemlja s najvećom stopom deflacije ove će godine, prema predviđanjima iz ankete, biti Švicarska s padom cijena od 0,7 posto, zbog dramatičnog jačanja franka. Prošle godine je titulu zemlje s najvišom deflacijom držala Bugarska.

U prošli tjedan objavljenim zimskim prognozama Europske komisije Hrvatskoj se u ovoj godini predviđa deflacija od 0,3 posto, jednako kao i Grčkoj, Italiji i Sloveniji. Veću deflaciju mogu očekivati Španjolska (jedan posto) i Bugarska (0,5 posto), dok Poljsku očekuje pad cijena od 0,2 posto. ( P. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:41