POTRESENA SPLIĆANKA

Tužna hrvatska realnost: ‘Majka sam osmaša... U liftu skrivam suze kako ne bih morala objašnjavati susjedima zašto plačem‘

- Ovako postajemo društvo tužne djece, a to nije svijet koji želim ostaviti svome djetetu, kaže majka iz Splita
 Admir Buljubašić/cropix/

- Majka sam djeteta osmog razreda osnovne škole. Moje dijete je trenutno na ekskurziji, ali ja sam emocionalno potresena i plačem cijelo jutro. U liftu skrivam suze kako ne bih morala objašnjavati susjedima zašto plačem, a plačem jer jedan od najboljih učenika u razredu moga sina nije mogao otići s njima na ekskurziju. Umjesto toga, dječak tužan tumara oko kuće. Njegovi roditelji imaju jako puno djece pa mu nisu mogli priuštiti odlazak na ekskurziju. Da sam znala da ne ide, ja bih mu anonimno platila cijelu ekskurziju.

Ako ne možemo mijenjati sustav i učiniti školska putovanja i izlete dostupne svima, postoji li način da se upozori roditelje ili razrednike o ovakvim slučajevima pa da se po potrebi pokrenu akcije? Ja bih to učinila, a znam da bi isto učinili i ostali roditelji. Samo smo trebali imati informacije na vrijeme. Ovako postajemo društvo tužne djece, a to nije svijet koji želim ostaviti svome djetetu - iskreno za Slobodnu Dalmaciju govori majka dječaka, koja poziva na empatiju i ovim putem apelira na uprave škola da se organiziraju.

Ravnateljica splitske Prirodoslovne škole Marija Pustak tvrdi da u školi uvijek pronađu način da sva djeca odu na izlete i ekskurziju. Ističe da je potrebna suradnja razrednika i roditelja te da je najbolje zadržati diskreciju - da dijete ne zna kako mu je plaćena ekskurzija.

image

Marija Pustak

Saša Burić/cropix/

- Uvijek se trudimo da sva djeca odu na ekskurziju i da se nitko ne osjeća izostavljeno. Moram pohvaliti agencije koje u ponudu uvrste besplatna mjesta. Učenici najčešće ne znaju da su "dobili" ekskurziju, a smatram da je tako i bolje. Djeca ako znaju da im je nešto poklonjeno najčešće odbijaju otići, osjećaju se loše. Zato surađujemo s razrednicima, a jako je važno i da je roditelj djeteta otvoren za suradnju. I za maturalnu zabavu imamo osiguran novac iz učeničkih sredstava, sve uspijemo pokriti. Stvar je, u principu, organizacije i volje kako ravnatelja i razrednika, tako i roditelja djeteta - govori ravnateljica Pustak za Slobodnu Dalmaciju.

Isto nam je potvrdio i ravnatelj Osnovne škole "Bol" Davor Bučević.

image

Davor Bučević

Joško Šupić/cropix/

- Naše stručne službe unaprijed znaju pohađaju li školu djeca čije obitelji su u nepovoljnoj materijalnoj situaciji. Zato se potrudimo da za svaki razred koji ide na ekskurziju s agencijom osiguramo jedno besplatno mjesto. Jako nam je stalo do diskrecije u ovim slučajevima, a učenik dobije besplatno mjesto ili ako ih je dvoje, svaki plati pola cijene. Ne želimo da novac bude razlog neodlaska pa se uvijek potrudimo da osiguramo mjesto svim našim učenicima - kaže Bučević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:10