LOŠE BROJKE

TURIZAM U MINUSU U srpnju manje noćenja nego lani, najlošijirezultati na Kvarneru i Istri

Navodeći kako je u srpnju zabilježen pad dolazaka turista od 0,4 posto i pad broja noćenja za 2 posto, ministar Lorencin rekao je kako su tomu doprinijele vremenske neprilike, u pojedinim destinacijama u srpnju su bila i 24 kišna dana, i to su objektivni razlozi
Split, 080814.Ministar turizma Darko Lorencin u Splitu prezentirao podatke o turistickom prometu Hrvatske u periodu sijecanj-srpanj 2014.Na fotografiji: Alijana Vuksic, Darko Lorencin, Aida Batarelo.Foto: Marijo Basic / CROPIX
 Marijo Basic/ CROPIX / CROPIX

Ministar turizma Darko Lorencin na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu izjavio kako su u prvih sedam mjeseci ove godine ostvareni pozitivni turistički rezultati, došlo je 3,5 posto više turista i ostvareno je jedan posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Navodeći kako je u srpnju zabilježen pad dolazaka turista od 0,4 posto i pad broja noćenja za 2 posto, rekao je kako su tomu doprinijele vremenske neprilike, u pojedinim destinacijama u srpnju su bila i 24 kišna dana, i to su objektivni razlozi.

"Turistička godina je podosta teška, ali je turizam i dalje u plusu i vjerujem da će tako i ostati. Veliki sam optimist s obzirom na turističke potencijale koje imamo", rekao je Lorencin.

Istaknuo kako u 2014. godini očekuje fizički promet na razini prošle godine uz par postotaka rasta prihoda.

Na upit novinara koliki su financijski učinci pozitivnih fizičkih pokazatelja u prvih sedam mjeseci ove godine, rekao je kako će podatci o tome biti poznati početkom rujna kada ih obradi Porezna uprava. Iza Nove godine dobit ćemo i podatke Hrvatske narodne banke koji su zaključni (za cijelu godinu) i po kojima mjerimo uspješnost turističke sezone, napomenuo je.

Prema podacima predstavljenim na današnjoj konferenciji za novinare, koji se odnose na Jadran i grad Zagreb, najveći postotni porast u prvih sedam mjeseci ove godine ostvario je upravo Zagreb sa 10,5 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Na drugom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija sa ostvarenih 8,5 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja.

Ministar Lorencin se posebice osvrnuo na pad dolazaka turista 0,4 posto srpnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji srpanj pojasnivši kako su glavni razlog tomu vremenske neprilike zbog kojih su najviše trpjeli kampovi.

"Zbog vremenskin neprilika kampisti su ili prekidali boravak ili ga skraćivali ili dolazili kasnije ovisno o vremenskoj prognozi, te kampovi u Hrvatskoj generalno u srpnju imaju pad od 10 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj", rekao je Lorencin, dodavši kako je kampiranje najprisutnije na sjeveru Jadrana, odnosno u Istri.

Rekao je i kako je u srpnju ruskih turista bilo 12 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, ocjenjujući da je tomu pridonijela gospodarska situacija u Rusiji na koju se "nadovezuje i politička".

"Nikad nećemo napustiti rusko tržište i dalje ćemo ulagati u njega i vjerujemo da će se sadašnja situacija prevladati", dodao je.

Raduje ga što je nakon višegodišnjeg negativnog trenda dolaska i noćenja talijanskih turista u Hrvatsku u prvih sedam mjeseci ove godine nastao preokret te je došlo pet posto više Talijana nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Dodao je kako je i broj noćenja Slovenaca u prvih sedam mjeseci ove godine veći za 1 postu, Mađara 13 posto, a Britanaca za 9 posto više.

Po riječima ministra Lorencina naš temeljni turistički proizvod "sunce i more" ima "određenu nižu potrošnju".

Rast turističkih kapaciteta u RH u idućih šest do sedam godina bit će desetak posto, a sa tih desetak posto nećemo značajno povećati potrošnju, ali će se potrošnja povećavati ako se otvorimo više u predsezoni i posezoni kada je proizvod kulturna baština, sportske priredbe ili zdravstveni turizam, kazao je Lorencin.

Odgovarajući na novinarska pitanja Lorencin je rekao kako postoji dojam da ove godine nema turista u privatnom sektoru, ali je pri tomu istaknuo kako su se ove godine kapaciteti u privatnom sektoru znatno povećali te da to stvara privid kako nema turista.

Kao primjer je naveo Šibensko-kninsku županiju, gdje su kapaciteti privatnog smještaja ove godine veći čak za 40 posto u odnosu na 2013., a u Istarskoj županiji ti su kapaciteti povećani za 22 posto.

Na upit kako komentira posjet Hrvatskoj jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, saudijskog princa Alwaleeda bin Talal bin Abdulaziz al-Sauda, koji najavljuje svoje investiranje u Hrvatskoj, a danas se sastao i sa predsjednikom Republike Ivom Josipoviće, Lorencin je kazao kako je Ured za upravljanje državnom imovinom izašao sa velikim brojem prostora za koje prikuplja iskaze interesa.

"Na prvoj slijedećoj sjednici Vlade ide ponovno odluka o Kuparima, ovdje u Splitu gradu sa najvećim (turističkim) rastom, ojačat ćemo investicije kroz Dujilovo, što sa Ministarstvom obrane intenzivno rješavamo", najavio je Lorencin.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 11:53