STRANAČKE BOJE

TURBULENCIJE U SABORU Usporedili smo liste s početka saziva 2016. i danas: Najveći gubitnik SDP sa 7 zastupnika manje, Bandić raste s čak 8 novih

 
 Dragan Matic / CROPIX

Samo ovaj tjedan u Saboru se rodila jedna nova stranka, Demokrati koje je osnovao bivši SDP-ovac Mirando Mrsić, a potvrđena su dva odlaska.

Nakon 20 godina Mario Habek napustio je SDP i postao nezavisni zastupnik. Marija Puh, koja je dugo pobijala da odlazi iz HNS-a u Klub BM 365, sada će svoj prelazak i formalizirati; ona ostaje u klubu vladajućih, ali s novim stranačkim bojama.

Izbjeglički tabor

Raspadi koalicija, one najveće, Narodne koalicije, koja je okupljala SDP, HNS, HSS i HSU, i manje Jedine opcije, dramatično osipanje SDP-ovaca, obilježit će deveti saziv Sabora. Premda je i u prethodnima bilo velikih turbulencija koje su izazivali saborski konvertiti, ovaj je saziv, ipak, specifičan po tome što je cijela stranka iz oporbe emigrirala na vlast, što SDP, koji bi trebao biti glavna opozicijska snaga, neprestano tone, ali i po tome što je klub Bandić Milan 365, isprva minoran, zabilježio strelovit rast. S dva zastupnika skočio je na deset; Stranka rada i solidarnosti dobila je samo jedan mandat, koji je osvojio sam Milan Bandić, a koalicija u kojoj je izašao na izbore, s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem iz Narodne stranke - Reformista Radimira Čačića, samo dva mjesta. Umjesto Bandića u saborske je klupe uskočio đurđevački gradonačelnik Željko Lacković, lojalan većini, ali formalno nezavisni zastupnik. Ubrzo nakon izbora Bandić je klub proširio s četiri zastupnika manjina: Robertom Jankovicsem (predstavnikom mađarske manjine), Veljkom Kajtazijem (romske), Erminom Lekaj Prljaskaj (albanske) i Vladimirom Bilekom (češke). Kažimir Varda je u Sabor ušao na listi HSU-a u koaliciji sa SDP-om pa prešao k Bandiću. U svoje redove pridobio je i Ivicu Mišića, kojeg je zbog podržavanja HDZ-ove Vlade iz Promijenimo Hrvatsku izbacio njegov dugogodišnji prijatelj Ivan Lovrinović. Bandićeva je akvizicija i bivši SDP-ovac Zdravko Ronko, koji je odlučio podržavati HDZ-ovu većinu i Vladu Andreja Plenkovića kako “Bernardić ne bi stvorio veliku koaliciju s HDZ-om u slučaju novih izbora i tako uništio SDP”.

Habekovim se odlaskom broj SDP-ovih prebjega popeo na sedam. Osipanje je počelo s Tomislavom Sauchom, koji je bio prisiljen otići kad je protiv njega pokrenut kazneni postupak u aferi dnevnice, nakon čega je spasio Vladu svojim glasom kao nezavisni, a sada je i formalno član Kluba HNS-a. Tomislav Žagar priključio se Klubu Mosta, Ronko se pridružio BM-u 365, a Mirando Mrsić još nema klub nakon što je isključen iz SDP-a zato što nije htio povući svoj prijedlog Zakona o doprinosima. SDP-ovom izbjegličkom taboru priključili su se i Milanka Opačić te Bojan Glavašević, koji stvara svoju stranku s Dalijom Orešković.

Lokalni izbori

Jedina opcija koja je zaradila osam mandata, faktički se raspala. Živi zid je ostao bez Marina Škibole, Goran Aleksić koji je osnovao Snagu uglavnom solira, kao i Lovrinović. Most je također izgubio nekoliko zastupnika: Vlahu Orepića, bivšeg ministra uprave Ivana Kovačića, kojeg je zamijenio Ante Pranić, izbacio je Marka Vučetića, a na samom početku dobio je Hrvoja Runtića koji je bio na listi Živog zida.

Premda je većina tanka, u toj rašomonijadi HDZ je pretrpio najmanje udaraca: kad su se lani na zagrebačkim lokalnim izborima udružili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, HDZ je izbacio bivšeg ministra kulture, a već idući mjesec ojačao se HNS-om. Glas izgubljen s Hrastovim Hrvojem Zekanovićem, s kojim su se sukobili zbog Istanbulske konvencije, nadoknadili su nezavisnim “padobrancima” koji će teško rušiti Vladu i riskirati kraj saborske karijere.

Stranka izgubila još jednog saborskog zastupnika

Mario Habek napušta SDP, u Saboru ostaje kao nezavisni

Saborski zastupnik SDP-a Mario Habek objavio je da nakon gotovo 20 godina napušta stranku i u nastavku mandata djelovat će kao nezavisni zastupnik.

Razlog je nezadovoljstvo stanjem u stranci i na lokalnoj i na državnoj razini.

- Ovo nije bila laka odluka. Ali današnji SDP nije stranka u kakvoj želim biti, danas to nije stranka kakva je bila u vrijeme Zorana Milanovića. Danas je to stranka u kojoj su mržnja, međusobne optužbe, širenje laži i lažnih informacija normalna stvar. Kuhalo se to u meni nakon unutarstranačkih izbora, nakon što je stranku na županijskoj razini preuzelo novo vodstvo koje ja ne priznajem, a koje je pokrenulo postupak da me se izbaci - poručio je Habek, dodavši da će u nastavku svog mandata u Hrvatskom saboru djelovati kao nezavisni zastupnik.

Odbacio je insinuacije da će se priključiti Reformistima.

Iz Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije pozvali su ga ipak da vrati mandat stranci.

- Pozivamo kolegu Habeka da vrati mandat stranci, odnosno županijskoj organizaciji, kako bi u Saboru imali predstavnika koji je izabran isključivo glasovima SDP-ovih birača - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 13:41