PREKRAJANJE HRVATSKE

Tumačenje Ministarstva uprave: Rošade izbornih jedinica mogu se raditi i dva dana prije izbora

ZAGREB - Dok god je Hrvatska podijeljena u deset izbornih jednica, ne možemo govoriti o značajnim izmjenama Zakona o izbornim jedinicama. A ako taj zakon minimalno dorađujemo, to znači da se izborno zakonodavstvo ne mijenja pa se na ovo krojenje izbornih jednica ne primjenjuju rokovi iz Ustavnog zakona za provedbu Ustava.

Koalicijske primjedbe

Ovo je objašnjenje koje se neslužbeno jučer moglo čuti iz vrha HDZ-a na optužbe iz oporbe da krojenjem nakon 11. ožujka vladajući s partnerima krše ustavne rokove.

Osim toga, iz Ministarstva uprave kažu kako se rok iz članka 5. Ustavnog zakona za provedbu ustava odnosi na zakone kojima se uređuje izbor zastupnika u Hrvatski sabor, a da Zakon o izbornim jedinicama ne propisuje pravila o izboru zastupnika već utvrđuje pripadnost birača određenoj izbornoj jedinici.

Također navode da se prekrajanje izbornih jedinica može obavljati neovisno o roku o roku koji se odnosi na pravila o izborima zastupnika. Drugim riječima, rošada izbornih jedinica, sve dok ih je 10, mogu se raditi i dva dana prije izbora! Od novih krojeva vladajući, barem zasad, nemaju namjeru odustati. Prijedlog je jučer razmatrao HSS, a ovih dana dobit će ga i SDSS, nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina.

Svoje će primjedbe partneri dati na koalicijskom sastanku koji će se, zbog premijerkina rasporeda i putovanja u Izrael i Srbiju, moći održati najranije u subotu.

Konačno rješenje

- Niti je do sada bilo logičnosti u podjeli niti ih ima sada. Ali treba ispuniti zahtjev Ustavnog suda - komentirao je HDZ-ov prijedlog predsjednik HSS-a Josip Friščić.

- Predlagali smo da se bira različit broj zastupnika po jedinicama i rečeno nam je da bi to onda bila izmjena izbornog zakonodavstva. Naš je prijedlog bio pet izbornih jednica. Nismo se pomirili s odbijanjem tog prijedloga i u konačnici ćemo doći na svoje. Ovaj prijedlog neće biti dugovječan, a konačno rješenje tražit ćemo za neke druge izbore, dodao je Friščić.

Upozoravali još lani

Najvjerniji koalicijski partner smatra da treba ispoštovati mišljenje Ustavnog suda kako se nakon izbora ne bi dogodilo da netko podnese žalbu i sruši rezultate izbora. Ipak, jasno govore kako je zakon trebalo izmijeniti prije ustavnog roka 11. ožujka.

- Što se tiče roka, mi smo se zalagali još lani u jesen da se nešto učini i da izmjene treba donijeti godinu dana prije izbora. U suprotnom, tada smo upozoravali, ova će se tema politički razmatrati i to se događa - kazao je Friščić.

Jesu li izmjene izbornih jedinica nakon 11. ožujka u skladu s Ustavom, u HSS-u neće nagađati već čekaju sud struke. Ipak, seljaci će ostati uz HDZ, pa se trzavice na relaciji HDZ-HSS ne mogu očekivati.

Podijeljena središnja Hrvatska

Zagrebačkoj prvoj izbornoj jedinici priključuje se Krapinsko-zagorska županija.

Druga izborna jedinca ubuduće biti će Međimuska i Varaždinska županija plus Sesvete, Treća izborna jedinca ubuduće će biti ono što je dosad bila druga plus Sisačko-moslavačka županija, a šesta izborna jedinica potpuno je nova i obuhvaća centar Zagreba.

Ovako je na izborne jedinice, prema neslužbenim podacima, u prijedlogu koje je sastavio HDZ podijeljena središnja Hrvatska.

O prijedlogu vladajući trenutno upoznaju svoje koalicijske partnere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 07:59