IVAN PENAVA

‘Tuđman je porazio velikosrpsku politiku, a ova vlast ju vraća u igru. Dežulović? On je kolumnist Pupovčevih Novosti‘

Predsjednik Domovinskog pokreta sazvao je presicu na kojoj se obrušio na Vladu i napao Dežulovića zbog kolumne

Ivan Penava

 Damjan Tadic/Cropix

Gradonačelnik Vukovara i šef Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije zbog teksta koji je objavio Boris Dežulović.

Radi se o tekstu s naslovom "Je** vas Vukovar", koji je objavljen na portalu N1 televizije, a jučer je izazvao bijes desničara. Službenim priopćenjem reagiralo je i Ministarstvo branitelja.

Penava se na početku konferencije ispričao svima koji su u Zagrebu i Baniji zbog potresa ostali bez krova nad glavom

"Temu konferencije znate, moram reći da mi je uistinu neugodno i da upućujem ispriku svim ljudima na Banovini i u Zagrebu koji su pogođeni potresom i koji su bez krova nad glavom te ulaze u drugu zimu u takvoj situaciji. Zaslužuju punu pažnju našeg društva, a nikako ove teme koje u suštini zabavljaju javnost i nisu od značenja koliki ima krov nad glavom svake obitelji. Tako, ni kriv ni dužan, upućujem ispriku još jednom", rekao je Penava.

'Tuđman je porazio velikosrpsku politiku'

"Moram naglasiti da je Franjo Tuđman porazio velikosrpsku politiku u Domovinskom ratu zajedno s hrvatskim narodom i braniteljima između 91. i 95., te da ju na žalost aktualna vlada pomalo vraća u igru. Nažalost, notorna je činjenica da u Hrvatskoj imamo vlast i da su hrvatski narod i građani birali političare iskrivljenih liberalnih vrijednosti gdje je sve dozvoljeno i gdje nitko za ništa ne odgovara.

Živimo u vremenu neodgovornosti i pranja ruku. Vrlo često se ovih dana koristi sintagma bura u čaši vode, i tako će biti i s ovim aktualnim događajima oko Vukovara. Trajat će priča oko dva dana i što će se dogoditi? Apsolutno ništa. Želim fokus staviti na vlast u Hrvatskoj, koja s jedne strane proglasi Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a s druge strane okreće glavu i štiti najodgovornije ratne zločince za razaranje Vukovara i smrt tisuća ljudi.

Imamo s jedne strane vlast koji proglašava takav zakon i osjeća poseban pijetet prema Vukovaru, s druge strane u neposrednoj blizini štiti mauzolej četničkom vojvodi. Imamo vlast u Zagrebu koja se ubija od pijeteta prema Vukovaru, a paralelno podiže zvijezde petokrake po neboderima u Hrvatskoj te financira te stvari", rekao je Penava.

Smeta mu i što hrvatske medije kupuju poduzetnici iz Srbije.

"Imamo vlast gdje medije Hrvatskoj preuzima Beograd, a predsjednik Vlade kaže da je to stvar slobodnog tržišnog natjecanja. Imamo pravomoćne presude, naša vlast kaže 'mi nismo ti'. Kao da pogazite prolaznika na pješačkom prijelazu, i sutradan kažete 'ja nisam taj' kada vam dođe policija. Kažete, 'ja sam danas drugi čovjek'.

Novinar N1 televizije se na jedan grub način obruši na vrijednosti Domovinskog rata, odgovorni urednici i vlasnici poruče da oni nisu odgovorni. Tko je odgovoran u ovoj državi? Odgovara li itko za išta? Nema tu sankcija, nema posljedica, samo truli politički kompromis na račun trulih hrvatskih vrijednosti.

Molim sve hrvatske građane i hrvatski narod, nemojte se čuditi na ove prostačke uvrede Borisa Dežulovića. On je kolumnist srpskih Pupovčevih Novosti, koje su financirane od strane vlade Republike Hrvatske.

Kažu da je povijest učiteljica života. Ozbiljnu poruku želim uputiti hrvatskom narodu. Nastavite li griješiti mišlju, dijelom, riječju i propustom, potičete opasnu karakteristiku te povijesti, a to je da se ona voli ponavljati. Toliko od mene", rekao je Penava.

HVIDR-a: Dežulović se na posebno uvredljiv način izruguje sa žrtvama Vukovara

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rat (HVIDR) u srijedu je najoštrije osudila 'vulgarni govor mržnje' u kolumni Borisa Dežulovića na portalu N1, koji se, kažu, na posebno uvredljiv način izruguje sa žrtvama i danima sjećanja na stradanje grada heroja Vukovara.

HVIDR-a RH u priopćenju, uz ostalo, navodi da je u tjednu pijeteta za žrtve Vukovara na internetskoj stranici televizije N1 objavljena facebook Dežulovićeva kolumna, pod vulgarnim nazivom „J..o vas Vukovar“, koja "ispunjena neviđenim uvredama prema Vukovaru i Vukovarcima, s neskrivenim govorom mržnje obezvrijeđuje i sramotno napada na hrvatske svetinje".

U tekstu Dežulović, uz ostalo, navodi - "J...o vas posebni domovinski pijetet. J….e vas kolone sjećanja, posmrtni marševi i počasni plotuni".

U priopćenju HVIDR-a RH se pita kako je moguće da država "iz proračuna godinama financira honorare toga i ostalih", kako kažu, "frustriranih piskarala u 'Novostima' "u kojima se, pod izlikom satire i zaštite manjinskih prava, otvoreno raspiruju mržnju nad hrvatskim narodom".

Posebice, dodaju iz HVIDR-e, "imajući u vidu da Dežulović s ponosom ističe da je 1991. kao prvi novinar ušao u potpuno razrušeni Vukovar, preko Beograda u pratnji njemu bliske zločinačke JNA, izrugujući se i tada svim žrtvama Vukovara".

"Međutim, osim blaćenja branitelja, Domovinskog rata i neskrivene mržnje prema hrvatskoj državi", kažu iz HVIDR-e, jasno je da "ta kukavica nikada neće imati hrabrosti osobno stati pred hrvatske branitelje, majke, žene, djecu koji su izgubili svoje najmilije i sve žrtve Vukovara, posebice u Koloni sjećanja, te im u lice reći ono što sa sigurne udaljenosti piše o njima, skrivajući se u svom Beogradu".

Također, HVIDR-a RH traži i očitovanje od N1 televizije u svezi iznesenih uvreda i govora mržnje njihovog kolumnista i objavu ispravka objavljene informacije, sukladno Zakonu o medijima, s obzirom da se u tekstu u negativnom kontekstu spominje i njihova udruga.

Uz to, traže i očitovanje od nadležnih institucija u svezi postojanja kaznene odgovornosti u djelima Borisa Dežulovića.

Nakon reakcija u hrvatskoj javnosti iz N1 su jučer poručili kako ne cenzuriraju autorske kolumne, uz napomena da su „stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije N1info“.

I iz Ministarstva hrvatskih branitelja jučer su reagirali na navode u kolumni Borisa Dežulovića o Vukovaru, ocijenivši da Dežulović na "grub i primitivan način" vrijeđa žrtvu koju je taj grad podnio u Domovinskom ratu" i da "uoči 30. obljetnice najtežeg hrvatskog stradanja piše tekst kojim pokušava obezvrijediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata".

Iz Ministarstva su također naveli kako Dežulovićev tekst grubo krši Deklaraciju o Domovinskom ratu i izravan je nasrtaj na temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska, a posebno na žrtvu Vukovara koji je podnio najveću žrtvu za demokratsku, otvorenu, tolerantnu, neovisnu i suverenu Hrvatsku. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:26