OGROMNA ŠTETA

Tuča uništila sve u Iloku, novi ministar Dabro došao ih obići: ‘Protugradna obrana koju je DP zazivao? A slušajte...‘

- Nije populizam pomagati ljudima koji su pretrpjeli štetu, kaže novi ministar poljoprivrede

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro s gradonačelnicom Grada Iloka Marinom Budimir obišao je područja pogođena nevremenom

 Vlado Kos/Cropix

Veliko nevrijeme praćeno jakom tučom, u kojoj je led bio veličine oraha, u ponedjeljak je ponovno poharali krajnji istok Hrvatske. Na potezu od Županje do Iloka nastradale su brojne poljoprivredne površine, kao i privatni i javni objekti, a šteta će zasigurno biti ogromna i mjerit će se u desetcima milijuna eura. Kukuruz, suncokret, ječam i druge kulture koje su se našle na liniji nevremena u potpunosti su uništeni, a u Iloku, poznatom vinogradarskom kraju, stradali su i brojni vinogradi i vinarije.

image

Šteta u Vinariji

Nikola Patković/
image

Šteta u Vinariji

Nikola Patković/

- Šteta je ogromna. Vinograd je potpuno uništen i u sljedeće dvije godine možemo se pozdraviti s urodom. Velika je šteta i u samoj vinariji jer je voda prodrla u podrum i doslovno porušila inoks bačve iz kojih je iscurilo oko 10.000 litara graševine i cabernet sauvignona - kazao nam je Franjo Herceg, vlasnik vinarije Herceg, koji posebno žali za barikiranim cabernetom koji je bio u trećoj godini odležavanja, uskoro spreman za flaširanje. Sada je to sve propalo.

Očajni su brojni poljoprivrednici u Slavoniji i Srijemu kojima su usjevi potučeni. Uz poskupljenja proizvodnih inputa, smanjenje poticaja i krizu s plasmanom robe zbog ukrajinskog žita, mnogi od njih razmišljaju da odustanu od proizvodnje.

image

Šteta u Vinariji

Nikola Patković/
image

Šteta u Vinariji

Nikola Patković/

Dabro obišao Ilok

- Potpuno ih razumijem i zato sam rekao da ću biti njihov glas - odgovara na njihov očaj i apele Josip Dabro, novi ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koji je u utorak obišao Ilok.

- Mislim da je politika te ljude previše stavila u službu birokracije i zato planiram s njima često razgovarati, detektirati probleme i prilagoditi baš strateški plan u okviru ZPP-a Europske unije, da im barem administrativno olakšamo posao i život. Trebamo više slušati proizvođače i gdje god možemo izaći im u susret. Ja sam uvijek za ljude sa sela, jer bez krave i krmače nema ni poljoprivrede - kazao je Dabro koji odbija tezu da je nadoknada šteta populistička mjera.

image
Vlado Kos/Cropix

- Nije populizam pomagati ljudima koji su pretrpjeli štetu, pogotovo jer to dovodi do pada poljoprivredne proizvodnje. Ako ne pomognemo, taj će pad biti još veći - rekao je ministar, dodavši da u tome ima i punu potporu premijera Andreja Plenkovića s kojim je na tu temu razgovarao uoči polaska u Ilok i dobio njegovu potporu.

image
Vlado Kos/Cropix

Stradale i brojne kuće

Uglavnom, sada slijede izlasci Povjerenstava za procjenu štete koja svoja izvješća trebaju poslati Vukovarsko-srijemskoj županiji, a ona treba proglasiti elementarnu nepogodu, što je župan Damir Dekanić već najavio. Nakon toga traži se pomoć Vlade za isplatu šteta. U Iloku je dodatni problem što su članovi Povjerenstva prošle godine podnijeli ostavke pa se sada po hitnom postupku mora oformiti novo Povjerenstvo. Gradonačelnica Marina Budimir najavila je da će to biti učinjeno u sljedećih dan-dva. U Iloku je velika šteta zabilježena na brojnim kućama, ali i Domu za starije osobe gdje je s nekoliko kuća odnesen krov, kao i školi, vrtiću, Domu zdravlja, Gradskoj upravi, Gradskom muzeju...

- Nismo se još oporavili ni od prošlogodišnjeg nevremena koje je samo u Iloku napravilo 15 milijuna eura štete, a već smo u novim problemima. Sve to iz godine u godinu obeshrabruje ljude - kazala je Budimir.

Nas je zanimalo što Dabro misli o protugradnoj obrani, koju je DP prošle godine zazivao i snažno zagovarao.

- Od DHMZ-a sam dobio izvješće da se za protugradnu obranu još koriste prizemni generatori kojih u kontinentalnom dijelu Hrvatske ima 301. DP i kolega Dretar su zagovarali povratak protugradne obrane raketama, koje su u međuvremenu zabranjene, jer je znanost rekla da od toga nema koristi. No mislim da trebamo poslušati i ljude koji su s time radili i koji kažu da to ima smisla. Ja ću dati sve od sebe da maksimalno iskoristimo sve što nam je dopušteno - poručio je Dabro.

image
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:27