‘POKRENULI STE LAVINU‘

Tri školska sindikata dala podršku djelatnicima Čistoće i njihovu štrajku: ‘Znamo kako je borba teška‘

‘Pozivamo Vas da se sjetite onoga što ste bili i onoga u što smo zajednički vjerovali‘, poručili su predstavnicima gradske vlasti

Sanja Šprem

 Vanesa Pandzic/Cropix

Tri školska sindikata – Sindikat Preporod, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, dala su podršku djelatnicima zagrebačke Čistoće i njihovu štrajku kojim traže povećanje materijalnih prava i poboljšanje uvjeta rada.

- Sindikat hrvatskih učitelja izražava solidarnu podršku radnicima Čistoće Grada Zagreba u njihovom nastojanju za postizanjem pravednije cijene rada i boljih uvjeta rada. Iskustvo nam govori da samo zajedništvo i ustrajnost mogu rezultirati pozitivnim promjenama - poručila je Sanja Šprem, predsjednica SHU.

Nada Lovrić, predsjednica NSZSŠH, navela je u priopćenju kako članovi ovoga sindikata dobro znaju kako je borba za poboljšanje radnih uvjeta i pravedniji materijalni status teška i dugotrajna te je djelatnicima zagrebačke Čistoće koji štrajkaju treći dan uputila potporu i želju da odlučnošću ostvare cilj.

- Pošteno raditi i od svog rada živjeti je minimum kojega zaslužuje svaki radnik, stoga je vaša borba pravedna, a ispunjenje zahtjeva nužno - poručila je Lovrić.

Sindikat Preporod podršku djelatnicima u štrajku uputio je u zajedničkom priopćenju s predstavnicima Nezavisnog cestarskog sindikata, a u formi pisma radnicima Čistoće koji su dobili otkaz nakon što je u javnost procurila snimka kako u naselju Središće u isto vozilo prazne više kontejnera namijenjenih za različite vrste otpada:

‘Vama, Dominik, Luka i Sebastijane, hvala što ste postali gruda snijega koja je pokrenula snježnu lavinu. Lavinu koja će ne samo Vas vratiti na posao, već i dovesti i do većih plaća i poboljšanja materijalnih prava. A jedno i drugo Vi ste i više nego zaslužili. Hvala Vam što niste pognuli glavu i što ste, prvo onima s kojima svakodnevno dijelite nedaće radnog mjesta, a potom i svima nama koji Vas ovih dana pratimo i podržavamo, pokazali da je MOGUĆ otpor samovolji i bezumlju poslodavca. Radnicama i radnicima Vašom odlučnošću da stanete u zaštitu otpuštenih kolega Vi ste, kolegice i kolege Čistoće, pokazali moć, u ovoj zemlji skoro zaboravljene radničke solidarnosti i zajedništva. Vaša snaga počiva na važnosti poslova koje i u najtežim uvjetima radite kako bi svima nama bilo ljepše i ugodnije živjeti u ovom gradu, a Vaša moć proizlazi iz Vaše nezamjenjivosti. Vi ovu bitku ne možete izgubiti jer bi to, više od bilo koga od vas ponaosob, pogodilo sve nas, građanke i građane ovoga grada. Sindikatima Osluškivati glas radnica i radnika i svim snagama stati u zaštitu onih koje sindikalno predstavljamo, kolegice sindikalistice i kolege sindikaliste – koji su razlog našeg postojanja. Nemojte da Vas obeshrabri, čak i kad je neosnovana, kritika kako Vaših članova, članova drugih sindikata i nečlanova. Na Vama je, bez obzira kojoj organizaciji pripadate, da za pregovaračkim stolom, potpisujući nove kolektivne ugovore, ispunite očekivanja svojih članova i svih radnika Čistoće‘.

Obratili su se i predstavnicima gradske vlasti:

‘Vas, bivše kolegice i kolege, jučer aktiviste, a danas obnašatelje vlasti, Vas s kojima smo 2014. i 2015. dijelili zanos referendumskih inicijativa, Vas s kojima smo zajednički spašavali autoceste od monetizacije i opstojnost referendumskog izjašnjavanja građana, pozivamo da se sjetite onoga što ste bili, onoga u što smo zajednički vjerovali i onoga čemu smo težili. Snaga vlasti se nikada ne dokazuje na onim najslabijima, na radnicima. Pozivamo Vas, bivše kolegice i kolege, da se okanite prijetnji i zastrašivanja i udovoljite opravdanim zahtjevima radnika. Svima i bezuvjetno!“, poručili su Anđelko Kasunić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata i Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:19