‘SVI KAŽU - ČEKAJ‘

Tri mjeseca od potresa samo 11 ugovora: Gdje je zapelo sa zbrinjavanjem ljudi?

Samo je 11 obitelji potpisalo ugovor za zamjenski stan koji plaća država otkako je ta odluka stupila na snagu
Majka s djetetom je 28 godišnja Džana Kahteran Hodžić

- Sve sam ih zvala: Grad Zagreb, ministarstva... Svi mi govore da čekam, ali dokad? Studenti se od 1. rujna vraćaju u dom, a moja zgrada dobila je crvenu naljepnicu. Zar stvarno mislite da bih radije živjela s malim djetetom u sobici od 10 četvornih metara nego u svom stanu da mogu? - pita se 28-godišnja Džana Kahteran Hodžić koja nema pravo na financiranje najamnine od strane države jer je živjela i bila prijavljena na adresi stana u Ilici koji je u vlasništvu njezine majke.

image
Majka s djetetom je 28 godišnja Džana Kahteran Hodžić

Njezina majka nije živjela s njima niti je bila prijavljena na toj adresi, pa ni ona nema pravo na tu financijsku pomoć.

- U istoj je situaciji i naš susjed koji je živio u stanu koji glasi na njegovo dvoje djece. Pitala sam sve što da radim, ali rekli su mi da čekam dok se ne riješe svi ovi koji imaju pravo na najamninu po toj odluci, pa da će se onda možda odluka promijeniti i u našu korist - govori nam Kahteran Hodžić, koja već mjesecima živi u studentskom domu.

Prema odluci vladajućih, naime, pravo na najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu, “imaju vlasnici kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci, i to oni koji na adresi nekretnine imaju prijavljeno prebivalište ili boravište”.

Upravo zato smo odlučili provjeriti kakva je situacija danas, tri mjeseca nakon potresa. Prema podacima iz Ministarstva državne imovine, samo je 11 obitelji potpisalo ugovor za zamjenski stan koji plaća država otkako je ta odluka stupila na snagu. Da sve ide poprilično sporo potvrdio je Ante Tonći Despot, pomoćnik upravitelja studentskog doma ‘Cvjetno naselje’, koji kaže da su ljudi počeli pronalaziti stanove za najam, ali nedovoljno brzo.

image
Ante Tonći Despot, pomoćnik upravitelja studentskog doma Cvjetno naselje i umirovljenica Savka Štorek

- Puno je tu nedorečenosti i nejasnoća, i što s onima koji su u domu, a njihove su nekretnine dobile ‘žutu naljepnicu’, oni po toj Vladinoj odluci nemaju pravo na plaćenu najamninu. Što će biti s njima? A takvih je gotovo polovina? - kaže pomoćnik upravitelja doma u kojem je jučer i dalje bilo smješteno 466 osoba, čije su nekretnine stradale u potresu.

Plaćanje režija

Iz razgovora s nekim stradalnicima koji posljednjih mjeseci žive u domu, a koji su za potrebe ove priče željeli ostati anonimni, doznajemo da među ljudima vlada veliko nepovjerenje spram države, odnosno strahuju da bi im se moglo dogoditi da usele u stanove, pa da ih država ne plati, isto tako pitaju se i što će biti s režijama. Jer oni s “crvenim naljepnicama” oslobođeni su plaćanja režija na šest mjeseci, ali ljude brine što će biti kasnije, hoće li morati u budućnosti plaćati režije za dvije nekretnine (onu u kojoj žive u najmu i vlastitu), isto tako brine ih što će biti s njihovim nekretninama, jer zakon nije donesen. Među svima njima ima i onih kojma je teško pronaći stan za najam, kažu, da su ili preveliki ili premali ili preskupi, a i onih koji se još, iako su dobili rješenje, uopće nisu ni aktivirali u pronalasku stana.

- Mislio sam otići u Ministarstvo pitati ih mogu li oni taj novac meni osobno isplatiti, pa da si sam nađem nekretninu i platim je - razmišlja jedan od njih. Međutim, država je upravo kako bi se osigurala da se novac troši namjenski, to napravila tako da država sklapa ugovor s najmodavcem te direktno njemu isplaćuje novac za najamninu.

Iz Ministarstva državne imovine u petak su nam odgovorili da su dosad zaprimili 331 zahtjev za financiranje najamnine, te 104 ponude od najmodavaca koji svoju nekretninu žele iznajmiti.

- Do sada smo izdali 112 Rješenja za financiranje najma za zamjenski stan i 11 Rješenja kojima se određuje isplata najamnine temeljem sklopljenog ugovora o najmu - navodi se u odgovoru Ministarstva državne imovine.

Ministarstvo, također, ima na raspolaganju “ukupno 30 stanova”.

- Tih 30 stanova, od kojih je osam potpuno opremljeno, u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, bit će dodijeljeno socijalno ugroženim osobama - navode u odgovoru iz Ministarstva.

Iako naša sugovornica s početka priče ima zamjerke spram vladajućih, 71-godišnja Savka Štorek im je zahvalna. Dobila je Rješenje za financiranje najma, a u petak je uspjela pronaći i stan u koji se sa suprugom planira useliti početkom srpnja.

“Zgrada za rušenje”

- Od 25. ožujka živimo u domu, ali našla sam stan u Domagojevoj ulici i dogovorila se s vlasnicom, ona je na sve pristala, nije bilo nikakvih problema - govori Štorek koja se sa suprugom, invalidom u mirovini, odselila iz stana u Haulikovoj ulici jer je njihova zgrada također dobila crvenu naljepnicu.

image
Studentski dom Cvjetno naselje priprema se za prihvat građana koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni.
Ronald Gorsic/Cropix

Štorek kaže da su im statičari koji su je dosad pregledali kazali da im je zgrada “za rušenje”. Inače, najamnina za zamjenski stan financira se temeljem sklopljenih ugovora o najmu tako da će se najmodavcu mjesečno isplaćivati najamnina sukladno propisima poticane stanogradnje.

image
Studentski dom Cvjetno naselje.
Ranko Suvar/Cropix

- Ona iznosi do 35 kvadratnih metara za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 metara kvadratnih, a u iznosu do maksimalno 70 kuna po metru kvadratnom. Primjerice, za samca će se financirati maksimalno 2450 kuna, a za četveročlanu obitelj maksimalno 4550 kuna - navodi se u odgovoru iz Ministarstva državne imovine. Pravo na plaćanje najamnine od strane države imaju: vlasnici kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci čije nekretnine nisu pogodne za stanovanje (N1, N2, odnosno “crvene naljepnice”).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:54