SHOW U GOSPIĆU

Tri fenomena koja su obilježila najluđe nedjeljne izbore: Za kojeg nehadezeovca su glasovali HDZ-ovci?

Da je svaki birač koji je zaokružio HDZ na listiću za Europarlament to učinio i na listiću za izbor za gradonačelnika, stvar bi bila riješena u prvom krugu

Darko Milinović

 Robert Fajt/Cropix

U Lici su se na nedjeljnim izborima dogodila tri fenomena: prvi - najveća izlaznost, drugi - najuvjerljivija pobjeda HDZ-a i treći, koji je ujedno i paradoks - relativna pobjeda bivšeg HDZ-ovca Darka Milinovića iz stranke LiPO pred HDZ-ovim kandidatom Josom Vrkljanom (i to s popriličnom prednošću) na izvanrednim izborima za gradonačelnika Gospića.

Evo kako je to izgledalo u brojkama na razini grada Gospića. Na izbore za Europarlament izašlo je 5552 birača ili njih 52,73 posto, od čega je HDZ dobio 50,66 posto glasova. Izbori za gradonačelnika bili su, naravno, na istim mjestima i glasačke kutije jedne pokraj drugih. Da je svaki birač koji je zaokružio HDZ na listiću za Parlament EU to učinio i na listiću za izbor za gradonačelnika, stvar bi bila riješena u prvom krugu i HDZ bi dobio gradonačelnika. Tim više što je na izboru za gradonačelnika sudjelovalo više ljudi, odnosno neki koji su glasovali za gradonačelnika naprosto nisu iskoristili listić na izborima za Parlament EU. Takvih je bilo 69, odnosno ukupno je glasovao za gradonačelnika 5621 glasač. To se, međutim, nije dogodilo.

Za kojeg nehadezeovca su glasovali HDZ-ovci?

Za gradonačelnika se natjecalo troje kandidata, osim HDZ-ova Vrkljana i Milinovića iz stranke LiPO u konkurenciji je bio i nezavisni poduzetnik Danijel Tušak koji je imao potporu bivšeg gradonačelnika Karla Starčevića (HSP). Postignuti su sljedeći rezultati: Darko Milinović - 2393 - 42,41%, Joso Vrkljan dobio 1842 - 32,64%, Danijel Tušak - 1294 glasa - 22,93%.

Dakle, od 2673 glasača koji su svoj glas dali HDZ-u za izbore EU, njih samo 1842 dalo je glas HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Gospića. Očito je da je 831 glasač HDZ-a za izbore EU svoj glas dao jednom od dvojice nehadezeovskih kandidata. Koliko se točno kome prelilo? - vjerojatno više Milinoviću koji je odnio najveći broj glasova, no to će se sa sigurnošću moći reći nakon drugog kruga izbora u kojemu će Milinović snage odmjeriti s Vrkljanom.

image

Ernest Petry i Darko Milinović

Čini se da obje opcije iz drugoga kruga računaju na potporu Karla Starčevića, ili barem na njegove glasače - Milinović je u nju bio uvjeren još u izbornoj noći, dok nam je lički župan i predsjednik HDZ-a LSŽ Ernest Petry (HDZ) rekao kako je "Danijel Tušak imao malo drukčiju kampanju kojom je uspio privući i dio birača HDZ-a, ali da je uvjeren da će u drugom krugu u odabiru između dvaju kandidata ljudi promisliti racionalnije".

Nema bianco potpore

- Više je birača u Gospiću pristupilo izborima za gradonačelnika nego za Europski parlament, tako da ni u kojem scenariju ne bismo imali pobjednika u prvom krugu. Od prvog dana smo očekivali drugi krug na izborima za gradonačelnika Gospića i ulazimo u njega spremni i uvjereni da će Joso Vrkljan pobijediti za dva tjedna - kaže župan Petry.

image

Karlo Starcević

Luka Gerlanc/Cropix

On navodi kako glasači imaju jednostavan izbor - "s jedne strane svog sugrađanina Jose Vrkljana, odličnog kandidata bez ijedne mrlje, koji će donijeti sinergiju HDZ-ove vlasti na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini na dobrobit građana Gospića, dok s druge strane imaju kandidata koji je imao 20 godina mogućnost učiniti puno više za naš Gospić, ali nažalost nije iskoristio svoju priliku".

Karlo Starčević nijednoj strani ne daje "bianco" potporu, već navodi da će prvo prespavati, sjesti za stol, razmisliti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 16:39