TVRTKE NA BUBNJU

'TRGOVAČKA DRUŠTVA NISU NIKAKVI NACIONALNI RESURSI' Milanović o privatizaciji HPB-a i Croatia osiguranja

 Branimir Boban / CROPIX

MOSTAR - Predsjednik vlade Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru kako nema rasprodaje nacionalnih resursa.

"Trgovačka društva u pravilu nisu nikakvi nacionalni resursi nego društva dioničara koja na tržištu pokušavaju zaraditi što je moguće više", kazao je Milanović upitan o raspisivanju natječaja za privatizaciju Poštanske banke i Croatia osiguranja što je danas najavio ministar financija Slavko Linić.

Također je najavio i kako će Podravka postati moderno društvo dioničara. "Podravka će sve manje postojati kao državna firma, ako je to ikada i bila, a postaje jedno moderno društvo dioničara koje dominira dijelovima europskog tržišta, s državom ili bez države.

I u Ini država ima 45 postio dionica, podsjetio je Milanović dodavši kako vlada s jedne strane štiti nacionalni interes, a s druge strane se bore oko profita kompanije kao dioničar kako bi nam ostalo što je moguće više. "To nije sukob interesa, ali se radi o svojevrsnom unutarnjem animozitetu. S jedne strane ste administrator i upravljač, a s druge strane ste dioničar. INA je dioničko društvo i u dioničarstvu nema nacionalnih interesa", rekao je Milanović dodavši kako je ono što je u interesu kompanije i u njihovom interesu.

Trebamo držati monopol u temeljnim resursima voda, šuma, koncesije, obala, a ostalo sve je tržište na kojemu postoje vrlo strogi mehanizmi EU, poručio je.

Upitan o sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na kojoj nije bilo HDZ-ovih zastupnika, na kojoj je donešena odluka da se SDP kazni tromjesečnim gubitkom prava na redovito financiranje zbog kašnjenja u objavi izvješća o utrošku proračunskog novca, Milanović je uzvratio kako je bilo i očekivano da na sjednicu ne dođe nitko iz HDZ-a.

Rekao je i kako ustezanje sredstava SDP-u nije kazna. "Plediram da to ne nazivate kaznom, nego administrativnom mjerom. Jer kazna je kada netko presuđuje u rasponu nekih mogućnosti. Ovdje se naprosto radi da se zbog zakašnjenja od dva sata ili dva dana da ste sankcionanirani administrativnom mjerom oko koje nema rasprave i razgovora", poručio je.

Mi gubimo četvrtinu godišnjeg iznosa od kojega živimo, kojega smo dobili voljom birača na izborima, rekao je dodavši da to nije kazna nego administrativna blokada koja je protuustavna. "Ali i protuustavnu je morate provoditi. Po tome se mi razlikujemo od HDZ-a i koliko god mi je krivo zbog ovoga, ovo nam je naprosto još jedan od niza problema koji se tiča nas osobno. Ali kada se već dogodio možda je i dobro da se čisto vidi kakav tko ima odnos prema zakonu", poručio je premijer.

Naglasio je i kako mu nije drago što im se "dogodio previd" te kako bi bio sretniji da se to nije dogodilo.

"Ali zakon je zakon. Politika je strast, emocija i odgovornost, ali kada je zakon u pitanju, onda je to ratio koji je lišen svake vrste strasti. To je to i morate ga provesti", kazao je premijer dodavši i kako on osobno o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe misli sve najbolje.

"Mislim da ćemo se za svoja stečena prava na izborima boriti pravnim sredstvima. Dakle na upravom sudu i na kraju vjerojatno Ustavnom sudu. Vjerojatno će ne kraju pravda i Ustav pobijediti, ali dok se to ne dogodi, ja ne mogu niti mi je ikada palo na pamet uopće predložiti svojim kolegama iz SDP-a da glasuju drukčije", ustvrdio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:54