RASPRAVA U SABORU

'TRAŽIMO SMANJENJE PLAĆA SVIH DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA ZA21 POSTO!' Lesar uputio prijedlog

Zagreb, 151112.Sabor.Markov trg.Nastavak redovite sjednice sabora s temom o lokalnoj samoupravi.Na slici: Dragutin Lesar.Foto: Goran Mehkek / CROPIX *** Local Caption *** l
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski laburisti uputili su u saborsku proceduru zakonski prijedlog kojim traže smanjenje koeficijenata na plaće državnih dužnosnika za 21%, izjavio je to danas novinarima u Saboru predsjednik te stranke Dragutin Lesar. Podsjetio je da je nedavnom odlukom o smanjenju plaća zaposlenima u državnim i javnim službama od 3% smanjena i plaća državnim dužnosnicima, ali da takvo linearno smanjenje onima s najmanjom plaćom, kao i onima s najvećom, nije socijalno pravedno.

Prihvaćanjem prijedloga o dodatnom smanjenju plaća za državne dužnosnike od 21 posto, Sabor i Vlada bi, prema Lesaru, građanima poslali tri snažne poruke:

Pokazali bi razumijevanje za očajan socijalni trenutak, u kojem se nalazi većina građana RH, poslali bi poruku da imaju snažan osjećaj solidarnosti s građanima, i treće, poslali bi poruku o preuzimanju političke odgovornosti za neuspijeh gospodarske politike.

“Prije nego što me ponovno optuže za populizam," kazao je lesar, “podsjetit ću na moje prijedloge koje je vlast u trenutku kad sam ih iznosio okarakterizirala kao populizam, da bi ih nakon nekoliko godina ili nekoliko mjeseci i sama usvojila.”

Naveo je, uz ostalo, da je još 2005. tražio ukidanje privilegiranih dužnosničkih mirovina, a 2012. prije svih drugih, ukidanje i jedine preostale dužnosničke mirovine - one predsjednika države.

Na pitanje je li slučajno predložio smanjenje od 21 posto, Lesar je odgovorio da se to može tumačiti na različite, pa i na simbolične načine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:43