Burno u Skupštini

Tomaševića rešetali zbog stadiona, biciklista i otpada: ‘Nevjerojatno je da me vi to pitate‘

Oporba je pitali i zbog čega se gradi podzemni spremnik u Masarykovoj kad nije provedena javna nabava." to je bila donacija"

Tomislav Tomašević na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba.

 Damjan Tadic/Cropix

Stadion, biciklistička staza u Deželićevoj, tuča predsjednika Gradske četvrti u vatrogasnom domu, tolerancija na nasilje, ispunjenje malih komunalnih aktivnosti, uz malo glazbene inspiracije, bila su glavna pitanja oprbe zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću na aktualcu 15. sjednice Gradske skupštine.

Najaktivniji su bili vijećnici BM365 - Stranke rada i solidarnosti, koji su postavili pitanje o stadionu, radnicima Diokija i Kamenskog, ali i tražili smjenu svojeg bivšeg stranačkog kolege. Dva njihova pitanja odnosila su se na događaje koji su se odvili u vrijeme vlasti njihove stranke što im je na znanje dao i Tomislav Tomašević.

- Jedini ste političar kojeg sam čuo da ste rekli kako se sramite stadiona Maksimir. Gradonačelniče, tražim da nam otkrijete kako teku razgovori oko izgradnje stadiona. Je li uvjet za davanje koncesiju Dinamu za gradnju stadiona promjena statuta kluba i demokratizacija? - upitao je Tomaševića zastupnik Marijan Tomurad (BM365) koji je ujedno i član skupštine Dinama.

Demokratizacija Dinama

- Sram me, ali još me više sram što je u to ruglo ulupano 800 milijuna kuna, a pogledajte na što liči. Još me više sram što je ulupano 800 milijuna kuna u nešto gdje nije riješeno imovinsko-pravno pitanje - odgovorio je Tomašević. Tomurad ga je tada opet tražio da mu otkrije kako napreduju razgovori jer nije uspio doznati ikakve informacije od uprave Dinama iako je član skupštine modrih. Ponovio je pitanje i o demokratizaciji.

- Razgovaramo o svemu pa i o demokratizaciji. Meni je ovo nevjerojatno da vi, član skupštine Dinama, pitate mene,gradskog zastupnika, što se događa. To je nevjerojatno - uzvratio je Tomašević.

Tomuradova stranačkog kolegu, Nenada Predovan zanimalo je kad će gradonačelnik primiti radnike Diokija i Kamenskog što je obećao učiniti. Tomašević je kazao da mu je to na umu, no da ih ne želi primiti tek kad će imati rješenje za njihove probleme.

- Mislim da zaista nije nikakav problem kad bi Vi ili netko napisao dopis i dao rok kad ćete ih primiti. Ti se radnici dobro sjećaju 2018. kad ste s njima bili pred skupštinom - sugerirao je Predovan i potom citirao stihove Hladnog piva: "Pali smo bez ispaljenog metka, na staru foru novog početka."

I treća članica BM365 postavila je pitanje. Lucija Topolovec opisala je fizički sukob do kojeg je došlo u jednom vatrogasnom domu u kojem je navodno sudjelovao i predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme, Krešimir Kompesak. Zatražila je i njegovu smjenu.

- Drago mi je da koristite ovu pozornicu za svoje unutarstranačke sukobe - kratak je bio gradonačelnik. Naime, Kompesaka je sve do prošlogodišnjih izbora bio članom BM365, ali je onda postao nezavisni kandidat.

Dug plinare

Aktualni sat najžustriji je postao, tradicionalno, kad se na govornicu popeo Mostovac, Trpimir Goluža. Napao je Tomaševića da tolerira nasilje i da nasilnike dijeli na "naše i vaše". Zanimalo ga je kako je vraćen dug u GPZO-u.

Zagrebački gradonačelnik komentirao je da Goluža iznosi pogrešne podatke o veličini duga, da je on iznosio nešto manje od 400 milijuna kuna, a ne pola milijuna.

-Kad se otkrilo o gubitcima smijenjena je uprava - dometnuti je Tomašević dok je ignorirao Golužine upadice iz klupe. Kasnije se Mostovac ponovno popeo za govornicu i okrivio Tomaševića da je on glavni krivac za gubitke plinare.

Lovru Markovića iz Mosta zanimalo je zašto je dovršeno manje od četiri posto svih radova asfaltiranja zagrebačkih cesta koji se nalaze u planu komunalnih aktivnosti mjesnih odbora.

- Nisam zadovoljan realizacijom planova, ali imate netočne informacije - istaknuo je Tomašević.

image

HDZ-ovci Mario Župan i Mislav Herman na sjednici Gradske skupštine

Damjan Tadic/Cropix

HDZ-ov Mario Župan apelirao je da se novootvorena biciklistička traka u Deželićevoj vrati u staro stanje, da opet postane prometnom.

- Tamo nema nikakvog čepa koji nije karakterističan za grad. Ne mogu vjerovati da se od jedne trake stvara takav bauk. Nemojte to raditi. Napravite snimku za osam dana, ne samo kad Vama odgovara nego otiđite tamo u različita doba dana pa da vidimo kakva je situacija - rekao je Tomašević.

Nema javne nabave

Župan je uzvratio da gradonačelnik ima neke svoje snimke.

- Evo gledajte ljudi psuju, emitirano je na svim dnevnicima - kritizirao je Župan pokazujući mobitel.

Zainteresiran je bio i kako se gradi podzemni spremnik u Masarykovoj kad nije provedena javna nabava.

- Postupak javne nabave za ostale spremnike je u tijeku. Spremnik u Masarykovoj je doniran - naglasio je Tomislav Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:34