PREKINUT ŠTRAJK!

Tomašević u žutom odijelu: Idem s radnicima skupljati smeće, kao pomoćnik. Ali nisam Bandić

‘Pristao sam na 5 od 11 zahtjeva, potpisao sam to. Idemo raditi‘, rekao je novinarima Tomašević

Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je nakon prekida štrajka radnika Čistoće, da neće biti nikakvih sankcija prema radnicima koji su štrajkali četiri dana, a u idućih mjesec dana razgovarat će sa sindikatima o šest neispunjenih zahtjeva radnika.

Grad Zagreb želi da su radnici Čistoće zadovoljni kako bi mogli odraditi posao koji je na njihovim leđima nakon uvođenja novog sustava naplate odvoza otpada, poručio je Tomašević nakon sastanka u Čistoći na kojem je dogovoren prekid štrajka, a radnici su potom krenuli čistiti zagrebačke ulice.

„Potpisao sam da se pet zahtjeva odmah ispuni, a o ostalih šest razgovarat će se u idućih mjesec dana, da se vidi kako u što većoj mjeri ispuniti zahtjeve, a da to ne bude neodrživo za Holding i Čistoću”, rekao je gradonačelnik okupljenim novinarima.

Pet zahtjeva koji su prihvaćeni su nova sistematizacija u roku 30 dana, plaćanje kartica vozača, donošenje detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, bolja HTZ oprema i besplatni parking u blizini podružnice Čistoće u Folnegovićevoj ulici.

Među šest zahtjeva, o kojima slijede daljnji pregovori, su povećanje osnovice za najmanje 12 posto, stalni dodatak od 200 eura, povećanje koeficijenata na 1,80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova (vozači), dodatak na otežane uvjete rada te pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.

Građane Zagreba zamolio je za strpljenje i pozvao ih da se drže pravila kako bi radnicima Čistoće olakšali posao.

„Potpisao sam da neće biti nikakvih sankcija za sve radnike koji su bili u nezakonitom štrajku. Kao što se te vidjeli, radnici krenuli s odvozom, idemo počistit grad”, kazao je Tomašević.

Iako je na rasporedu sjednica Gradske skupštine, Tomašević je jutro proveo u zgradi Čistoće s obzirom da su to od njega javno zatražili radnici.

„Imali smo duži, konstruktivni razgovor. Dogovoreno je da za stol sjednu predstavnici sindikata i radnika čistoće, kako ne bi bilo šumova u kanalu. Stavit ćemo sve brojke na stol i vidjet ćemo što to znači financijski za Holding i Čistoću”, izjavio je.

Sporno pitanje između uprave Holdinga i sindikata je kako rasporediti novac koji treba uložiti u povećanje plaća radnika, ponovio je gradonačelnik.

Tomešević je pred novinare došao obučen u radno odijelo Čistoće jer je također dogovorio da provede nekoliko sati s radnicima u smjeni skupljajući otpad s ulica.

„Ja sam na edukaciji kao pomoćni radnik, da bih bolje razumio sve probleme s kojima se radnici susreću. Ja nisam kao Milan Bandić koji je učio radnike kako da nešto rade, ja sam ovdje da naučim”, istaknuo je.

Dodao je kako će prikupljati vrećice i odlagati ih u kamion, ali se neće približavati upravljačkom mehanizmu vozila.


Situaciju sa štrajkom radnika Čistoće smo tijekom dana pratili uživo, a više možete pročitati niže:

15:34 Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić izjavila je u četvrtak da su radnici Čistoće nakon prekida štrajka sami zvali zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da dođe s njima u smjenu i vidi kakvi su uvjeti rada.

Benčić je to rekla novinarima u Hrvatskom saboru upitana podsjeća li je Tomaševićevo oblačenje odijela radnika Čistoće na bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

"Kad vas radnici pozovu da dođete s njima u smjenu da bi vidjeli kakvi su uvjeti rada, a znate da se radi o grupi koja radi esencijalne poslove bez kojih grad ne može preživjeti, onda to napravite", rekla je Benčić dodavši da su sve te usporedbe stvar interpretacije.

Objasnila je kako Tomašević nije obukao radno odijelo da bi hodao po ulicama već zato što se bez takvog odjela ne može ići na kamion Čistoće. Smatra da bi gradonačelnik bio na meti kritika i u slučaju da nije prihvatio poziv radnika.

Benčić je poručila da su zadovoljni što su se radnici Čistoće nakon nezakonitog štrajka vratili na posao, ponovivši da su Zagrebački holding i Gradska uprava od početka radili na unaprjeđenju prava, posebice za operativne radnike.

"Svi smo sretni što je nezakonit štrajk, koji nije bio sindikalno organiziran prema Zakonu o radu, prekinut i što su radnici izašli na ulicu skupljati otpad koji se ozbiljno nakupio u ova tri dana", rekla je Benčić.


11:12 Gradonačelnik Tomislav Tomašević obratio se novinarima.

- Ovo je bio iskren i dobar razgovor. Ono što je jasno jest da se moraju unaprijediti rad i uvjeti rada. Potpisao sam 5 zahtjeva radnika, koji se moraju odmah ispuniti, a ovih ostalih 6 kad dođe vrijeme, ali da ne opterećuju Holding. U tom smislu zahvaljujem svima na konstruktivnom razgovoru. Provest ću nekoliko sati danas s njima u odvozu i zato sam ovako obučen. Na edukaciji sam kao pomoćni radnik, da bih bolje razumio sve probleme s kojima se susreću. Znam da je sjednica Skupštine, ali ovo je bitnije. Ono što sam potpisao je da neće biti sankcija za radnike i to je već isporučeno. Molim građane za strpljenje i da pričekaju da se sve stabilizira. Ja nisam Milan Bandić koji je oblačio uniformu da nauči radnike kako da rade, ja sam ovdje da ja naučim. Idemo raditi - poručio je za kraj okupljenim novinarima Tomislav Tomašević.


10:39 Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel potvrdio je u četvrtak Hini da je prekinut štrajk u Čistoći, nakon što su se radnici dobili jamstvo od zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da će o jučerašnjem dogovoru dobiti pisanu garanciju.

“Krenuli su raditi, gradonačelnik je tamo, bit će u pisanom obliku garancija gradonačelnika Tomaševića. Krenuli su svi raditi i prekida se bunt”, rekao je Novosel.

--------------------------------------

10:30 Postignut je dogovor u Čistoći, štrajk prestaje, javlja Radio Sljeme.

Uz dosada prihvaćenih 5 zahtjeva, potpisan je sporazum za pregovaranje o ostalih 6, rekla je sindikalistica, Mirjana Kaltak.

Gradonačelnik će izići s jednom skupinom radnika skupljati smeće, javlja Radio Sljeme.

Radnicima će biti omogućeno da sudjeluju u dogovoru oko sistematizacije, a do kraja veljače trebalo bi biti riješeno i pitanje koeficijenata, javlja N1.


10:29 Predstavnici sindikata održali su konferenciju za medije ispred Čistoće. Marina Palčić (Nezavisni sindikat radnika Hrvatske) rekla je da njezin sindikat nema članove u Čistoći, ali da su došli izraziti podršku radnicima, navodi HRT.

- To su radnici koji su svjesni da njihove plaće nisu dostatne za dostojanstven život u vremenu u kojem živimo, poručila je Palčić.

Predsjednik sindikata TEHNOS Denis Geto rekao je da je ujedinjenost tisuću radnika rijetkost te da smatraju kako bi trebali izdržati u svojim nastojanjima.

- Industrijske akcije možda jesu radikalne, ali izvanredni otkazi su također radikalni, radikalna je višegodišnja potplaćenost i omalovažavanje radnika, radikalno je nepoštivanje propisa, sporazuma i kolektivnih ugovora, poručio je Geto.

Nikola Ptić (Regionalni industrijski sindikat) također je podržao radnike Čistoće, rekavši da je razina pritisaka kojima su bili izloženi strašna te da se radi o antiradničkoj retorici, zastrašivanju i pokušaju delegitimizacije bilo kakvog oblika radničkog samoorganiziranja.

Rekao je i da su radnici dogovorom o odvozu otpad ispred vrtića, škola, bolnica i domova za starije pokazali svijest da razumiju javni interes.


8:40 - Predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak komentirala je za Hinu nastavak štrajka:

"Dečki su donijeli zajednički odluku da će izaći van i obaviti ono što je interventno, a to su bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe. A ostali radnici ostaju dalje zajedno u krugu Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga."

Rekla je da je na te interventne poslove odvoza otpada otišla jutarnja smjena radnika Čistoće, koja je počela raditi u 6 sati. Noćna smjena, od 22 sata do šest ujutro, nije radila, radnici su noćas bili u krugu Čistoće, nastavljajući štrajk koji je počeo u ponedjeljak.

Na pitanje kako to objašnjava s obzirom da je jučer na pregovorima radnika i sindikata s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Ivanom Novakovićem, članicom Uprave Matijom Subašić-Maras i voditeljem podružnice Čistoće Davorom Vićem odlučeno da će se prekinuti obustava rada i da će radnici od 22 sata nastaviti s radom, odvoziti sav otpad u Zagrebu, Kaltak je rekla kako je odluka radnika da nisu dobili jamstvo za svoje koeficijente koje su tražili. I to je razlog što i dalje ostaju u krugu Čistoće, odnosno da će jutros odraditi samo te interventne poslove.

Kaltak kaže da ne može odgovoriti "što dalje".

"Znači, radnici su i dalje ostali u krugu Čistoće, ovo što su interventni poslovi odvoza otpada će se odraditi, a dalje čekamo potez Uprave Zagrebačkog holdinga", poručila je Kaltak.

Objasnila je kako je ključno da radnici dobiju jamstvo da će im se povećati koeficijenti, a i ostalih zahtjeva.

Radnici su imali 11 zahtjeva, od kojih je Uprava Zagrebačkog holdinga usvojila njih pet.

"Radnici nisu odustali od svojih zahtjeva i ono što su tražili, traže i dalje. Ostalo je još šest zahtjeva za ispuniti, a glavni je povećanje koeficijenta", rekla je Kaltak.


7:10 - Kamioni se prije izlaska na teren tankaju gorivom u sklopu podružnice.

--------------------------------------

6:45 - Kamioni Čistoće krenuli su prema vrtićima, školama i bolnicama.

image

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće se nastavlja do dogovora uprave i Holdinga sa radnicima, a odvoz će se raditi samo vrtićima, školama i bolnicama.

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće se nastavlja do dogovora uprave i Holdinga sa radnicima, a odvoz će se raditi samo vrtićima, školama i bolnicama.

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

--------------------------------------

6:27 - Do sad je bio štrajk, a ovo dalje je obustava rada i nastavlja dok se ne ispune svi uvjeti. Pokupit ćemo smeće danas školama, vrtićima, bolnicama..., rekao je u ime radnika Čistoće Hodžić Mumin.

Više puta je ponovio da se ispričava građanima Zagreba.

--------------------------------------

6:25 - Ispod možete pogledati prizore ispred Čistoće koje je jutros snimio naš Ranko Šuvar.

image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
image

Radnici Čistoće pred zgradom

Hajdi Karakaš Jakubin/
image

Radnici Čistoće pred zgradom

Hajdi Karakaš Jakubin/

--------------------------------------

Nakon što jučer navečer, usprkos dogovoru s čelnim ljudima Grada, radnici Čistoće ipak nisu prekinuli svoj štrajk, to jest obustavu rada, jutros užurbano stižu do glavne zgrade Čistoće.

- Je l‘ se više ne štrajka, kolega? - pita jedan zaposlenik drugog dok koračaju kroz glavni ulaz Čistoće.

- Štrajka se, naravno, ali idemo vidjeti što nam nude - odgovori mu.

Lica su im zabrinuta.

Na upit hoće li početi s odvozom, jedan nam veli da ne znaju, da ovisi o vodstvu. Pitamo ga dalje na koje točno vodstvo misli pa dobaci: "Pa na naše."

- Nisam jučer radio pa sam sve pratio preko medija i grupa koje imamo na mobitelu. Da se mene pita ja bi počeo s radom jer mi je stalo do čistog grada. Ulice su se pretvorile u smetlarnike. Ali nije u redu da nas se vuče za nos. Od obećanja nemam ništa - dodaje jedan radnik Čistoće koji također žurnim korakom ulazi kroz glavnu kapiju, pored zaštitara.

Kako doznajemo, u 6 sati prva smjena ima sastanak s čelnim ljudima Holdinga. Radnici su, pritom, okupljeni u dvorištu zgrade, a jedan se popeo na ljestve.

- Da li se kupi bolnicama, vrtićima i školama? - pitao je sa stepenica jedan radnik masu koja je na to složno rekla: "Da."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:58