PRVI DAN NOVOG MODELA

Tomašević: ‘Promjena se neće odmah vidjeti, a želim nešto reći i o navodima da će komunalni redari otvarati ZG vrećice‘

Ovaj model može dovesti do najbržeg odvajanja otpada, rekao je gradonačelnik

Tomislav Tomašević

 Jl/

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u 9 sati započeo je konferenciju za medije u povodu prvog dana uvođenja novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu.

Novinarima se obratio iz centra grada - u Masarykovoj ulici kod raskrižja s Gundulićevom ulicom.

- Krenuli smo u ovo prije godinu dana, ovaj model se bazira na ZG vrećicama. One se kupuju u trgovinama, kupuje se zapravo usluga. Ovo je najjeftiniji mogući model, kako ne bi usluga odvođenja otpada znatno poskupjela, rekao je na početku Tomašević.

- Ovaj model može dovesti do najbržeg odvajanja otpada, Zagreb zaostaje u razvrstavanju otpada. vjerujem da ćemo dostići željeni standard, rekao je.

- U više od 50% slučajeva spremnici koji su bili na javnim površinama maknuti su, vraćeni u smetlarnike ili na parcele zgrade. Ne počinje od danas velika promjena koja će se odmah vidjeti. Danas počinje proces, a promjena će se sve više vidjeti. Naravno da će biti uhodavanja, ni u jednom europskom gradu to nije išlo preko noći. Vjerujem da možemo postići europske standarde. Prvi cilj je povećati postotak odvajanja, rekao je.

- Želim govoriti o krivim navodima u medijima. Komunalni redari neće otvarati ZG vrećice, rekao je.

- U centru grada smo povećali broj odvoza na šest puta tjedno, svaki dan osim nedjelje. Prodano je više od pola milijuna paketa ZG vrećica, tako da u tom smislu veliki broj građana je spreman za novi sustav. Hvala im na tome, vjerujem u Zagrepčane. Znam da nedostaje vrećica, još jednom zahvaljujem svim građanima koji sudjeluju u ovoj promjeni. zahvaljujem svima u radnoj skupini za otpad iz svih mogućih ustanova, institucija, vanjskih članovima kako bi ovaj model za živio. Zahvaljujem i radnicima Čistoće, oni su ti koji će raditi u tri smjene da ovaj grad bude čist. I za to je potrebna suradnja građana. Situacija da se hladnjaci i namještaj ostavlja uz stambene zgrade vjerujem da se više neće događati, rekao je.

Gradonačelnik se osvrnuo i na dezinformacije u medijima.

- Fake news je da je volumen vreće od 40 litara samo 28 litara, mislim da je to nevjerojatno. Mislim da svatko može uzeti vrećicu od 40 litara i provjeriti volumen. Molim da stane dezinformacijska kampanja, to nije točno, rekao je.

- Nama nije u cilju kažnjavati ljude, nego imati red u gradu i maknuti kante s javnih površina.

- Izdano je 200 rješenja za izradu vanjskih boxova za smetlarnike. To je zadnja opcija, ne želimo 1000 boxova po gradu. Brzo se može dogoditi da imamo puno boxova po gradu, jer ih je jednostavno izraditi. Neće zgrade su odustale od vanjskih boxova i ipak pronašle prostor za smetlarnike. Ako vidim da je zgrada poduzela što je mogla, onda je jasno da rade što mogu i u tom smislu ćemo tolerirati neko vrijeme dok to bude izvedivo. na poetku ćemo dijeliti upozorenja, a ne kazne. Što se tiče centra grada tu ćemo biti stroži, bit će kraći period upozorenja, jer ne možemo imati vrećice po centru grada, rekao je.

Podsjetimo, u centru Zagreba smeće će se bacati na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan samo od 20 do 22 sata jer se spremnici miču s ulica. To se od 1. listopada odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti u zgrade.

Na pressici je također najavljeno da će idućih dana stići 10 unajmljenih kamiona za odvoz smeća.

Tomašević je poručio da Grad Zagreb plaća više desetaka milijuna kuna penala jer se ne odvaja dovoljno otpada.

- To je najskuplji model koji se plaća iz proračuna. Usporedite s drugim cijenama u Hrvatskoj i usporedite jesmo li najskuplji, poručio je.

Tomašević je danas otvorio jedan set podzemnih spremnika u Masarykovoj ulici rekavši da 200 kućanstava može koristiti ove spremnike.

Spremnici za otpad pod kontrolom vlasnika, ZG vrećice, ali i poseban prijelazni model odlaganja vrećica na ulicu samo između 20 i 22 sata u centru grada, te kazne za nepravilnosti, obilježja su novog modela sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu koji je na snazi od danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:06