OGROMAN ZAHVAT

Tomašević najavio najveći projekt u povijesti Zagreba!

‘Sigurno do kraja godine nećemo dizati cijenu vode, nama kapitalni troškovi ne utječu na cijenu vode, nego operativni‘

Gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije

 Dragan Matić/Cropix

Snižavanje dobne granice za glasanje na 16 godina, vaučeri za kulturu i sport te priznavanje studentskog rada u radni staž, neke su od politika za mlade koje je u utorak predstavila stranka Možemo!.

U Možemo! od politika za mlade izdvojili su također izgradnju dodatnih kapaciteta studentskog smještaja, gradnju i otkup stanova javnim novcem koji bi se mladima davali u najam, ukidanje poreza na promet nekretnina za kupnju prve nekretnine. Možemo predlaže i uvođenje naknade za nezaposlene od 353 eura na tri mjeseca za mlade bez radnog staža koji se prvi put prijavljuju na burzu.

Poseban naglasak stavlja na zaštiti mentalnog zdravlja mladih, odnosno povećanje kvota za specijalizaciju za dječju i adolescentsku psihijatriju, zapošljavanje psihologa u školama, te uvođenje mobilnih timove gdje ustanove nisu dostupne.

- Kvalitetno provođenje slobodnom vremena postalo je luksuz, mladi si ne mogu priuštiti stan i hranu, a kamoli odlazak u kazalište, koncert ili bavljenje sportom, kazala je članica stranke Ivana Brajdić govoreći o vaučerima za kulturu koje bi mladi dobili za 18. rođendan.

Pola milijuna eura za kampanju

Nositeljica izborne liste u jedanaestoj izbornoj jedinica Elena Komarić naglasila je da Hrvatska ima sve resurse i preduvjete za odličan život i da sve što je za to potrebno su ljudi ‘koji su sposobni i koji ne kradu‘.

Prijedlozi mjera dolaze od onih kojih se najviše tiču, od stranačke mladeži, kazala je koordinatorica Možemo! Sandra Benčić. Istaknula je i kako je na izbornim listama Možemo! jedanaest kandidata mlađih od 30 godina.

Kampanja Možemo!, najavila je Benčić, biti će usmjerena na obilazak svih dijelova Hrvatske, društvene mreže i oglašavanje putem plakata.

- Nemamo neke velike reklame na televiziji jer je to izuzetno skup sport, dodala je i otkrila da im proračun za kampanju iznosi pola milijuna eura.

Benčić je još jednom pozvala Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud da se prije izbora očituju o regularnosti izborne kampanje i regularnosti izbora.

- Nikako se ne može dozvoliti da se naknadno, nakon objave rezultata izbora, ide u smjeru poništavanja izbora, ako nešto ne valja neka kažu sad ili šute zauvijek, kazala je.

Istovremeno, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održavaju konferenciju za medije.

Konferenciju je otvorila zamjenica Danijela Dolenec govoreći o proširenju usluga za osobe s autizmom. Trenutno je u programe gradskih dječjih vrtića uključeno 280 djece s autizmom, od čega 38 u Centru za autizam, a 242 u redovne programe vrtića, piše Dnevnik.hr.

- U proračunu Grada Zagreba za 2024. nalaze se investicije u nove socijalne usluge za djecu s autizmom u Zagrebačkom centru za neovisno življenje, novu Suvagovu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku i proširenje socijalnih usluga ustanove Silver, kazala je Dolenec te dodala:

- No, najvažnije što ćemo ove godine napraviti u smislu iskoraka za djecu i odrasle s autizmom jest da ćemo konačno pripremiti financiranje i izgradnju novog Centra za autizam u Oporovcu o kojem se godinama pričalo u prazno, te investirati u lokaciju za socijalne usluge za odrasle osobe s autizmom na Ravnicama. Obje te investicije Grad Zagreb je trebao realizirati već odavno, ali mi ćemo biti ti koji će riješiti sve naslijeđene probleme s tim projektima, od imovinsko-pravnih, do osiguranja potrebnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju.

Projekt Zagreb

Zatim se Tomašević osvrnuo na ‘Projekt Zagreb‘ koji je prijavila gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja (VIO).

- Riječ je o najvećem projektu u povijesti grada Zagreba te ujedno i najveći projekt koji je grad prijavio na EU financiranje. A kao što znate desetljećima se nije ulagalo u zagrebačku vodovodnu mrežu pa je sve gore stanje kad je riječ o gubicima vode, naglasio je gradonačelnik i dodao:

- 2007. Zagrebački holding, u sklopu kojeg je i VIO, emitirao je 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi, a pritom su se obvezali da će većinu investirati u vodnu mrežu, no na kraju je samo nekoliko posto od tog iznosa zaista završilo u vodnoj mreži, i zato imamo toliko pucanja cijevi i gubitaka, a mnogi nemaju pristup vodnoj mreži, rekao je Tomašević.

- Sada ćemo mi ispraviti tu nepravdu. 25. ožujka je projekt prijavljen na EU fondove, a vrijedan je 323 milijuna eura. Dakle, on je vrijedan kao četiri sljemenske žičare. Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj, istaknuo je Tomašević te dodao kako će većinom biti financiran putem EU sredstava pa se zbog toga neće morati dizati cijene vode.

Rekao je i da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji sufinancira vodu. Naveo je i da postoje u Zagrebu cijevi za vodu koje su stare čak 140 godina.

Projekt bi trebao krenuti u realizaciju sljedeće godine, a sav novac bi se trebao potrošiti do 2029. godine, dakle u 5 godina.

- Sigurno do kraja godine nećemo dizati cijenu vode, nama kapitalni troškovi ne utječu na cijenu vode, nego operativni, a nadamo se da ćemo moći držati i dalje cijenu ovakvom kakva jest, kazao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:13