UKIDANJE MJERE ZAKONITO

Tomašević na sudu pobijedio roditelje odgojitelje, odluka je pala u korist Grada

Nezadovoljstvo takvom odlukom izrazili su iz udruga roditelja odgojitelja, te najavili da će protiv nje tražiti pravnu zaštitu Ustavnog suda

Tomislav Tomašević

 Vanesa Pandzic/Cropix

Visoki upravni sud danas je odlučio u korist Grada i potvrdio odluku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere roditelja odgojitelja.

To znači da će se mjesečna naknada, u okviru koje je šest tisuća zagrebačkih obitelji primalo oko 650 eura pomoći, od 1. srpnja prepoloviti, a u već u rujnu iz mjere bi trebalo izaći najmanje 2500 roditelja čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina. Za 5380 korisnika 365 milijuna kuna će se ove godine isplatiti, a iduće godine 90 milijuna kuna.

Podsjetimo, Tomaševićeva odluka da ukine mjeru koju je uveo pokojni Milan Bandić, a proračun je godišnje koštala 500 milijuna kuna, bila je među prvima i najburnije dočekanima od početka mandata. Roditelji okupljeni u udruge, i uz podršku Željke Markić i bivših Bandićevih pročelnika, poput Ivice Lovrića, tvrdili su da je Tomaševićeva odluka nezakonita, ali sud je gradskoj vlasti sada ipak dao za pravo.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec rekla je da su se s „mjerom ulovili u koštac na početku mandata i da su morali ustrajati u tome”.

- Nadali smo se ovom ishodu. Puno puta smo rekli da se radi o odluci koja nije ustavna jer žene drži dalje od tržišta rada i ne dozvoljava im upise djece u vrtić. Od početka smo naglašavali da je Bandićeva mjera financijski neodrživa. Samo ako stavite u omjer 500 milijuna kuna koliko se izdvajalo za roditelje odgojitelje i ukupno 100 milijuna kuna koliko Grad izdvaja za socijalu i ranjive skupine, vidi se da je ta mjera nepravedna – rekla je Dolenec na konferenciji za medije.

S druge strane, udruge roditelja najavile su da će pravdu tražiti dalje na Ustavnom sudu.

- Razočarani smo, očekivali smo da će Upravni sud prihvatiti naše argumente. Uskoro idu upisi u vrtiće, pokazat će se kao i prošle godine da će biti kaos u vrtićima. Prema našim procjenama, radi se o preko 2.500 obitelji koje ostaju bez novčane naknade u rujnu, a to je polovica korisnika – rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica udruge HURO.

Željka Markić, iz udruge U ime obitelji, rekla je da je Grad Zagreb i Upravni sud sada „stvorio pravnu nesigurnost za roditelje odgojitelje koja je sramotna”

- Upravni sud nije napravio svoj posao. Nije osigurao zaštiti 5.000 roditelja koji se brinu o 20.000 djece. Razočarani smo ovom odlukom, sud nije uzeo u obzir jasne argumente, o kompenzacijskim mjerama, o učinkovitosti mjere, dokazali smo da nedostaje 3.000 mjesta za vrtiće. Dokazali smo da odluka nije zakonita, podnijeli smo da je sada veliki teret na roditeljima. Nastavit ćemo pravnu borbu, idemo na Ustavni sud. Svaka od tih obitelji ima svoju priču – rekla je Željka Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:22