TAKO JE GOVORIO TODORIĆ

Todorić: U bankama novca ima! Do kredita uz dobar projekt može svatko

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

OPATIJA - Vaše je zvanje posvećeno, to je životni poziv pred kojim se svatko mora pokloniti.

Velika odgovornost

To je polaznicima Proljetne škole učitelja i odgajatelja u Opatiji rekao jučer Ivica Todorić, čelni čovjek koncerna Agrokor.

Najbogatiji hrvatski poduzetnik je kao gost predavač učiteljima i odgajateljima održao predavanje na temu “Očekivanja gospodarstva od obrazovnog sustava”.

- Kroz vaše učionice prošli smo svi, sve društvene, umjetničke, političke i gospodarske elite. To govori koliko je velika vaša odgovornost. U životu čovjek puno toga zaboravi, ali svog učitelja i ravnatelja škole dobro se sjećam.

Bolji život zajednice

To me, na neki način, formiralo kao čovjeka - izjavio je Todorić te dodao da u osnovnoj školi baš i nije bio najbolji đak jer je volio biti slobodan i trčati za loptom.

Istaknuo je da je zadatak gospodarstvenika osigurati bolji život cijele zajednice, a novac koji uspješni poduzetnici donose u proračun vraća se, među ostalim, i u obrazovni sustav.

Mladi inovatori

Učitelju iz Splita, koji se zanimao bi li Agrokor bio spreman djelomice financirati njegov obrazovni projekt vezan uz popularizaciju matematike, Todorić je odgovorio da će vrlo rado saslušati svaku ideju, dati mišljenje i sudjelovati u onome za što procijeni da je vrijedno.

Ispričao je da se u nedjelju susreo s dva mlada inovatora koji sa svojim patentom žele doći do fonda Billa Gatesa. Poduzetnicima je poručio da novca u hrvatskim bankama ima i da se do njega može doći uz kvalitetan i razrađen projekt. Rekao je da se nedavno susreo i s čelnikom jedne stranke, kojega nije imenovao.

Političar je izračunao koliko bi mandata trebao osvojiti i došao na ideju da novac za kampanju namakne kreditom jedne banke. Posuđeni iznos vratit će kada država nakon izbora isplati sredstva za određen broj predstavnika stranke koji su ušli u Sabor.

Četiri akademije

Za svaki Agrokorov uspjeh, tvrdi Todorić, bilo je potrebno znanje, a baza koja se poslije nadograđuje, stječe se upravo u osnovnim školama. Todorić je naglasio da Agrokor kroz svoje četiri akademije stalno ulaže u obrazovanje svojih zaposlenika.

Nestle je prijetio, a mi smo narasli

Učiteljima je ispričao i kako je prije 12 godina Nestle želio kupiti Ledo, no Agrokor se nije slagao s visinom ponude. Kada su ih na sastanku u Švicarskoj odbili, iz Nestlea su im priprijetili da će, kada se oni pojave na tržištu, Agrokor nestati.

Međutim, sa 71 posto udjela na tržištu, koliko su tada imali, Agrokor se do danas popeo na 81 posto. Poznati je poduzetnik bio otvoren za učiteljska pitanja, a interes okupljenih nije izostao.

Jedan profesor s učiteljskog fakulteta napomenuo je da je Hrvatska po ulaganjima u obrazovanje pri samom europskom dnu i upitao Todorića zašto gospodarstvenici ne izvrše veći pritisak na političare da se za obrazovni sustav izdvaja više.

Todorić se složio da bi država trebala izdvajati više te ponovio da je njegova odgovornost da ljudi žive bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 01:27