AGROKOR UŠAO NA SLOVENSKO TRŽIŠTE

Todorić postaje vlasnik Mercatora: Ugovor o kupnji 52 posto udjela potpisuje se u srijedu

Agrokor se obvezeo da će prema zaposlenicima priložiti garancije od 10 milijuna eura jedne od najvećih europskih banaka
 Vjekoslav Skledar / Cropix

Ugovor o prodaji 52 posto Mercatora koncernu Agrokor trebao bi biti potpisan u srijedu , nakon što u utorak nadzorni odbori Nove ljubljanske banke i Pivovarne Laško potvrde odluku o prodaji.

Kako pišu slovenske Finance, prodavatelji polovice Mercatora - konzorcij u kojem je više banaka, grupa Laško i Nacionalno financijsko društvo (NFD) - doradili su većinu obaveza koje će Agrokor morati ispuniti prilikom kupovine prije dva dana te su obaveze ispregovarali i s koncernom Ivice Todorića.

Garancije radnicima

Posljednjih tjedana pojavili su se veliki otpori prodaji Agrokoru, ponajprije iz redova Uprave Mercatora na čelu sa Žigom Debeljakom. Dioničari Mercatora, s druge strane, žele što prije završiti posao. Zbog opstruiranja prodaje, stopiran je i početak dubinskog snimanja, ali nakon prepiske s burzom ono je ipak dopušteno, premda samo za Agrokorove partnere: EBRD i One Equity Partners, fond JP Morgana. Proces će početi nakon što Agrokor kao nositelj posla potpiše ugovor s prodavateljima, a trajat će od tri do četiri tjedna.

Agrokor se obvezeo da će prema zaposlenicima priložiti garancije od 10 milijuna eura jedne od najvećih europskih banaka , a te će obaveze trajati tri godine. Priložit će i trogodišnju garanciju za dobavljače, a te će obaveze još deset godina moći pratiti i ured za zaštitu konkurencije koji za kršenja predviđa kaznu do deset posto godišnjih prihoda cijele grupe Agrokor.

S druge strane, jamstva o financijskim pitanjima jamče se koncernu prodavatelja. Ako bi se ona kršila, svaki dioničar Mercatora imao bi pravo na odštetu. Istovremeno će prodavatelji iz niza banaka za 18 mjeseci reprogramirati znatan udio Mercatorovih kredita. Koji točan dio nije poznato, no zna se da Mercator oko polovice svojih kredita duguje prodavateljima. To bi trebalo osigurati financijsku stabilnost Mercatora. Jedan izvor Financa rekao je da je to više nego što je zahtijevala Uprava Mercatora i može se očekivati da se više neće opirati prodaji.

Dosta je kompliciranja

“Više nećemo komplicirati. Naša je namjera bila da upozorimo, više ne možemo učiniti”, rekao je za Finance izvor blizak Upravi. Nije isključeno da rezultati dubinskog snimanja umanje vrlo visoku cijenu koju je Agrokor ponudio većinskim vlasnicima od čak 221 eura za dionicu, gotovo 70 eura više od sadašnje cijene na burzi. Prema informacijama iz Agrokora, iznenađenje se ipak ne očekuje.

Odazivanje dioničara

Iako je svladan najveći otpor, dugi put preuzimanja još nije završen. Slovenski Savez slobodnih sindikata kazao je da nemaju ništa protiv Agrokora, ali će prosvjedovati općenito protiv prodaje i tražiti od vlade da država preko fonda KAD uđe u suvlasništvo Mercatora. Unatoč obećanjima i garancijama, on smatra da bi moglo doći do otpuštanja u Mercatoru.

Uz to, slovensko ministarstvo financija poručilo je da će EBRD-u izraziti svoje protivljenje njihovu sudjelovanju u financiranju mogućeg neprijateljskog preuzimanja Mercatora od strane Agrokora. Uvjereni su da bi to imalo negativne posljedice za slovensko gospodarstvo.

Kada i ako dođe do odobravanja projekta, najavili su, Slovenija će službeno izraziti svoje protivljenje. Kada bi se odazvali svi dioničari, to bi Agrokor i njegove partnere stajalo 832 milijuna eura, no u hrvatskom koncernu računaju da se svi dioničari neće odazvati na ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 06:37