VULGARNI MINISTAR

Tko je Ivan Šipić? U Saboru je bio neprimjetan, iz HDZ-a je otišao zbog Istanbulske pa postao jedan od prvoboraca DP-a

Nikada nijedan ministar u javnom prostoru nije koristio riječnik difamacija i uvreda poput Šipića.

Ivan Šipić u ministarskom je mandatu tek pet mjeseci a već je zaratio s dobrim dijelom medija. 

 Josip Bandic/Cropix

Do predstavljanja nove Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) u svibnju ove godine malo tko je izvan lokalnih političkih okvira Splitsko-dalmatinske županije znao za Ivana Šipića (50) koji je u novoj garnituri Banskih dvora zauzeo mjesto ministra demografije i useljeništva. Nije Šipić jedini takav primjer u političkoj povijesti države, dapače, no poklopilo se da su i ostala ministarska imena iz redova DP-a, Josip Dabro i Ante Šušnjar, najblaže rečeno bila nepoznata široj javnosti pa je DP-ov kadar u izvršnoj vlasti dočekan s puno upitnika i sumnji.

Iza Šipića je prije angažmana u Vladi bila dugogodišnja politička karijera u Trilju gdje je bio gradonačelnik od 2008. do 2021. iz redova HDZ-a. Od 2016. do 2021. Šipić je paralelno s gradonačelničkom funkcijom obnašao i dužnost saborskog zastupnika. Bio je član više važnih saborskih odbora (zakonodavstvo, pravosuđe, odbor za imenovanja), ali ne pamti se nekakav Šipićev osobiti doprinos raskoši parlamentarnog života i rada. U svakom slučaju, budući je u Sabor ušao s izborne liste HDZ-a u 9.izbornoj jedinici koja važi za stranačku utvrdu s brojnim gradonačelnicima i načelnicima općina, može se kazati da na županijskoj razini nomenklature vladajuće stranke nije bio bilo tko.

Pomirljivi razlaz

Podrške vrha županijske organizacije HDZ-a stajalo ga je krivo svrstavanje prilikom unutarstranačkog izjašnjavanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Nije jedini koji se nije izjasnio u skladu s preferencijama vodstva stranke predvođene Andrejom Plenkovićem, ali je očito platio nešto veću cijenu jer ga HDZ Splitsko-dalmatinske županije više nije vidio kao kandidata za gradonačelnika Trilja i u vrhu kandidacijske liste za neke iduće parlamentarne izbore.

image

Ivan Šipić

Josip Bandic/Cropix

U proljeće 2021. Šipić je objavio izlazak iz HDZ-a objašnjavajući kako je pao u nemilost županijske organizacije stranke zbog stava o Istanbulskoj konvenciji, ali njegovi istupi prolaze bez reakcije dojučerašnjih stranačkih kolega. Možda i stoga što Šipić nije bio pretjerano ogorčen marginalizacijom u dojučerašnjoj stranci, nije bilo ‘sočnih‘ i osvetoljubivih javnih komentara na račun HDZ-a, što se moglo protumačiti kao očekivani refleks nekoga tko je diplomirani teolog odan Kristovom nauku čovjekoljublja i praštanja. Uglavnom, Šipić je nakon političke eliminacije u HDZ-u nastupao pomirljivo, sve suprotno od stila koji ovih dana pokazuje u javnoj polemici s kolumnistom Jutarnjeg Antom Tomićem. Nikada nijedan hrvatski ministar u javnoj komunikaciji s novinarima nije koristio rječnik difamacija i uvreda kakav je sad koristio Šipić. Malo koji političar u startu se suočio s toliko podcjenjivanja kao ovaj DP-ovac. Dijelom zbog toga što se ne uklapa u prevladavajući blijedi i kabinetski glavni kadrovski tok politike, a dijelom i zbog loše pripremljenih istupa. Šipić je od dolaska na ministarsku dužnost stalno na meti komentara i kritika.

Prvoborac u Dalmaciji

Nakon gubitka izbora za gradonačelnika Trilja Šipić se vratio vjeroučiteljskog profesiji, ali i angažirao u Domovinskom pokretu. Nema javno dostupnih podataka kada je pristupio DP-u, ali može se smatrati jednim od prvoboraca DP-a u Dalmaciji što je stranka znala cijeniti. Na posljednjim lokalnim izborima u Trilju u proljeće 2021. nastupio je s nezavisnom listom i osvojio pet mandata. Budući da je triljski HDZ osvojio šest, a Most dva mandata, u postizbornom raspletu Šipić je postao predsjednik Gradskog vijeća. Na toj poziciji dočekao je proljeće ove godine i parlamentarne izbore te izborio saborski mandat na zajedničkoj listi DP-a i stranke Pravo i pravda Mislava Kolakušića. Bio je to drugi Šipićev izboreni saborski mandat, ali ga nije dugo koristio jer je odmah izabran u novu Vladu.

image

Ivan Šipić

Nikola Vilic/Cropix

Kao Šipićeve kvalifikacije za ministra novoosnovanog resora demografije i useljeništva iz DP-a su, među ostalim, navodili rezultate koje je gradska uprava Trilja s Šipićem na čelu svojedobno postigla u proračunskim izdvajanjima za mlade, obitelji i obrazovanje s naglaskom na natprosječno visoke porodiljne naknade. Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, s kojim Jutarnji list posljednjih sedam godina radi izbor najboljih gradova, Trilj je na čelu s gradonačelnikom Šipićem u stipendiranju učenika i studenata, zajedno s Buzetom u Istri, 2018. uveo najveće dodatno vrednovanje stipendija s obzirom na deficitarna zanimanja za koja se školuju učenici i studenti.

Ako u unutarstranačkom obračunu u HDZ-u nije prošao u igri stranačkog ‘toplog zeca‘, u nedavnom razračunavanju unutar DP-a Šipić je pravilno procijenio odnos snaga. Svrstao se uz pobjedničku struju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ali bez ‘grubih riči‘ na račun suprotne struje koju je predvodio Mario Radić. Iskustvo je neprocjenjivo, pogotovo u politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:57