JOSIP MIŠKOVIĆ

Tko je gradonačelnik Popovače kojeg je jutros optužio Uskok? Već je imao prijava, a u istoj stranci je 30 godina

Prvi puta je za načelnika općine Popovača izabran 2005. godine, te je od tada naovamo dobio sve izbore

Josip Mišković

 Grad Popovača - Službeni Profil/Facebook

Uskočki optuženik Josip Mišković dugogodišnji je načelnik, odnosno gradonačelnik Popovače, a gotovo 18 godina provedenih u najvažnijoj gradskoj "fotelji" možda će sada preispitivati, ako ne predstavnici institucija, onda zasigurno njegovi birači.

Mišković je rođen 1. srpnja 1960. godine u Šimićima (BiH). Od 1967. godine živi u Popovači gdje je završio osnovnu, a srednju i višu školu u Zagrebu. Po zanimanju je inženjer elektrotehnike. Radio je u Končaru od 1984. do 1991. godine kada se dragovoljno uključuje u Domovinski rat kao pripadnik 125. brigade HV-a i u njemu sudjeluje do 1. listopada 1992. godine. Od 1992. do 1995. godine radi kao profesor u Tehničkoj školi u Kutini, a potom postaje poduzetnik, tako piše u njegovoj biografiji.

Više od 30 godina je član HSP-a, od 1991. godine, kada je ušao u politiku, pa do danas, kada je potpredsjednik ove stranke na političkim marginama. Ipak, u Popovači dobro kotira, upravo Mišković je šef podružnice od 1997. godine, te je predsjednik HSP-a Sisačko-moslavačke županije.

Članom Općinskog vijeća postao je 2001. godine, a članom Poglavarstva 2004. godine. Prvi puta je za načelnika općine Popovača izabran 2005. godine, te je od tada naovamo dobio sve izbore. Gradonačelničkom titulom se okitio 2013. godine, kada je Popovača dobila status grada, pa će tako ostati zabilježeno da će biti i njezin prvi gradonačelnik.

Zanimljivo, na posljednjim lokalnim izborima 2021. godine u prvom krugu izgubio je izbore od HDZ-ovog kandidata Romana Rosaveca za stotinjak glasova, no u drugom krugu ga je dobio. Uspio je složiti dosta neprirodnu koaliciju, u kojoj je osim svojega HSP-a imao podršku DP-a i HSLS-a, a sasvim sigurno im se priklonio i SDP, čiji je kandidat postao predsjednik Gradskog vijeća. S većinskih sedam vijećnika HDZ je tako preglasan sa šest glasova Miškovićeve koalicije te dva SDP-ova, koji čine gradsku većinu.

U dva navrata je bio prijavljivan zbog mogućeg sukoba interesa, ali su u oba slučaja protiv njega prijave odbacivane. Državni revizori u gradskim poslovnim knjigama našli su brojne propuste te mu u posljednjoj provedenoj reviziji dali uvjetno mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:58