RATKO DOPUĐA

Tko je državljanin Srbije optužen za raketiranje Banskih dvora i pokušaja atentata na Tuđmana? Tereti se i za zločin u Gospiću

Najnovijom optužnicom za ratni zločin u Gospiću tereti ga se i da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Zgrada Vlade Republike Hrvatske

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv okrivljenog 65-godišnjeg Ratka Dopuđe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Gospiću, a prethodno je optužen i za raketiranje Banskih dvora te pokušaj atentata na predsjednika Franju Tuđmana 1991. godine.

Tereti ga se da je 4. kolovoza 1995. godine kao zapovjednik aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. zrakoplovne brigade srpske vojske Krajine naredio zračni napad na Gospić u kojemu je poginulo troje civila. Prema izvješću državnog odvjetništva, nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, zajedno s pokojnim zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske Republike Srpske donio je odluku da se u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu izvede neselektivni napad na grad Gospić.

Ubrzo nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao, a oko 17:20 sati neselektivno je bombardirano samo sjedište Gospića s ukupno jedanaest bačenih aviobombi tipa FAB-100 M80. Uslijed eksplozija u napadu je u Ulici Antuna Mihanovića poginulo troje civila, a ozlijeđeno dvoje, dok je u Ulici Vile Velebita ozlijeđeno pet civila, od kojih je jedno bilo jednoipolmjesečno dijete.

Ratko Dopuđa optužen je i da je kao pilot zrakoplovstva JNA sudjelovao u raketiranju Banskih dvora u listopadu 1991. godine s ciljem ubojstva tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. On i još petorica su 2018. godine ispitani u zgradi Specijalnog suda u Beogradu na zamolbu Hrvatske. Uz generala Ljubimira Bajića, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa RV i PZO tadašnje JNA, i pukovnika Slobodana Jeremića, terete se i načelnik 105. lovačkog bombarderskog puka Ðuro Miličević, referent u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Čedo Knežević i dvojica pilota - Ratko Dopuđa i Davor Lukić. Šestorica okrivljenih su, prema hrvatskom odvjetništvu, po zapovjedi generala Bajića bombardirali Banske dvore tijekom sastanka tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i nekadašnjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana, čime ih se tereti da su počinili ratni zločin.

Na poziv suda došli su general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Ðuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević. Tijekom saslušanja nisu dali iskaze, pozivajući se na činjenicu da nisu oslobođeni obveze čuvanja vojne tajne, jer su u vrijeme djela koje im se stavlja na teret bili viši dužnosnici tadašnje JNA ili su kao časnici bili obvezani prisegom.

U ovom predmetu okrivljen je i pilot Davor Lukić, ali je nedostupan i srpskom i hrvatskom pravosuđu s obzirom na to da ima poznatu adresu u Južnoafričkoj Republici, a posjeduje dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske. Obrana je tvrdila da su navodi tužiteljstva netočni i da je eksploziju u Banskim dvorima izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći zračna borbena sredstva iz zauzetih skladišta JNA.

Najnovijom optužnicom za ratni zločin u Gospiću okrivljenog 65-godišnjaka Ratka Dopuđu tereti se da je tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica Republike Srpske Krajine i vojske Republike Srpske, protivno odredbama Ženevske konvencije za zaštitu građanskih osoba u vrijeme rata i njezinim dopunskim protokolima, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:40