IZBORI U AMERICI

Tko im je favorit: Evo koje naše stranke navijaju za Trumpa, a koje za Bidena

U domaćim vodećim strankama iznose argumente zašto su za konkretnog kandidata na američkim predsjedničkim izborima
 Brendan Smialowski/AFP

Još nije poznato tko će biti izabran za novog predsjednika SAD-a, Donald Trump ili Joe Biden, ali u najjačim hrvatskim strankama imaju svog favorita. Nimalo iznenađujuće, desnica i desni centar su za Trumpa, a ljevica je uz Bidena. Vjerojatno najpoznatiji Trumpov pobornik u Hrvatskoj je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Ovaj saborski zastupnik, koji se rodio i odrastao u Americi, nada se da će aktualni predsjednik SAD-a ostati još četiri godine u Bijeloj kući: "Trumpova imenovanja saveznih sudaca bila su vrlo dobra, uključujući nedavnu podršku Amy Coney Barrett za Vrhovni sud jer je ispunio obećanje da će predlagati suce konzervativne orijentacije, koji direktno čitaju ustav, a ne da ga interpretiraju po vlastitom odabiru, kao što rade američki ljevičarski suci. Drugo, Trump se trudi spriječiti nasilje koje mjesecima vlada na američkim ulicama".

Ljevica za Bidena

A čija bi pobjeda odgovarala Hrvatskoj? "Hrvatska nije iskoristila priliku dok je na vlasti bio Trump, i premijera Plenkovića bi trebalo pitati misli li da bi bilo bolje da pobijedi Joe Biden", bocnuo je Stjepo Bartulica predsjednika Vlade. Ali, izgleda da su i u HDZ-u za Donalda Trumpa.

Nekadašnji biznismen i potpredsjednik u Vladi Jadranke Kosor, a danas zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević kaže kako je Trump, kao osoba iz svijeta poduzetništva, kada je postao predsjednik SAD-a uživao njegove simpatije. Ali... "Žao mi je što u proteklom mandatu nije gradio i jačao savez s EU, jer smatram da se samo u tom savezu mogu rješavati najveći globalni izazovi, od migracija, preko sigurnosti, do klimatskih promjena i gospodarstva", rekao nam je Milošević, čiji stranački kolega Ivan Ćelić također bira - Trumpa.

Nepredvidivi Trump

Očekivano, u SDP-u bezrezervno podržavaju Joea Bidena. "Ne ulazeći u ono što će izabrati građani SAD-a, za svijet, a tako i Hrvatsku, daleko bolje bi bilo da pobijedi Biden. Trump je izazvao golem kaos u svjetskim odnosima i svojim odlukama nanio puno štete, lažno optužujući druge države ili izlazeći iz važnih međunarodnih ugovora, kao i napadima na WTO tijekom epidemije. Sve su to pokazatelji da se radi o čovjeku čija je politika dugoročno štetna", kaže Peđa Grbin.

Dodaje kako Trumpova pobjeda za Hrvatsku ne bi značila ništa dobroga. jer on je nepredvidiv,. Slično rezonira politologinja Danijela Dolenec iz koalicije Možemo!: "Za razliku od nekih ranijih rundi predsjedničkih izbora u SAD-u, u kojima smo evaluirali različite vizije društva u smislu kako bi trebalo biti organizirano zdravstvo, migracijska politika ili uloga SAD-a na Bliskom istoku, na ovim izborima je na bubnju budućnost demokracije u SAD-u.

Trump je u ovoj debati dodao osnaživanje paramilitarnih fašističkih grupa i nagovještaj da nije spreman predati vlast. Bez obzira na sve ograde koje možemo imati prema Bidenu, vrijeme je da Amerika Trumpu poruči 'shut up, man!'"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:26