ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Tko će doći na javno saslušanje o Ini? ‘Ako se stignem ošišati i obavim plac, navratit ću na Grmojin cirkus...‘

Nikola Grmoja kaže da će pred Antikorupcijsko vijeće sutra doći "netko od članova Uprave Ine"

Hrvoje Zekanovic

 Damjan Tadic/Cropix

Druga runda javnog saslušanja pred članovima saborskog Antikorupcijskog vijeća "radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom Ina" održat će se u utorak u 11 sati. Pozvani su premijer Andrej Plenković, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, nedavno razriješeni hrvatski članovi uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić, te njihovi prethodnici Ivan Krešić i Davor Mayer.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li itko od pozvanih doći, jer je na prvo saslušanje o Ini došao samo bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević. Naime, na poziv Antikorupcijskog vijeća oglušili su se i Plenković i Ćorić, baš kao i bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić.

- Ne bih organizirao ni sazivao sjednicu da nemam garanciju da će barem netko doći. Definitivno će sutra netko od članova Uprave Ine doći na to saslušanje - rekao je dan uoči saslušanja čelnik Vijeća Nikola Grmoja. Slična očekivanja ima i saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović.

- Članica sam Antikorupcijskog vijeća i očekujem da će svi koji su pozvani imati minimum pristojnosti da se odazovu jednom saborskom tijelu. Očekujem da dođu svi koji imaju intergritet - kaže.

Kako je sasvim jasno da premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ne misle sudjelovati u javnom saslušanju o Ini, te kako nije najrealnije očekivati da će se Grmojinom pozivu odazvati zadnja "hrvatska trojka" u upravi Ine - Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić, oporbeni zastupnici vjerojatno računaju na dolazak njihovih prethodnika Ivana Krešića i Davora Mayera.

Dok od HDZ-ova potpredsjednika Antikorupcijskog vijeća Damira Habijana nismo dobili odgovor na pitanje hoće li doći na sjednicu Vijeća, friški HDZ-ov koalicijski partner Hrvoje Zekanović kaže kako bi se mogao pojaviti na "Grmojinom cirkusu", ako prije toga uspije obaviti šoping.

- Ako se stignem ošišati i ako obavim plac, navratit ću na cirkus u organizaciji Nikole Grmoje - kaže. Očekuje li Zekanović - koji je u Antikorupcijsko vijeće ušao umjesto HDZ-ova saborskog zastupnika Siniše Jenkača - da će se na javno saslušanje odazvati itko od pozvanih?

- Nebitno, jer to je ionako igrokaz. Totalni cirkus koji je narod itekao "prokužio". Nakon bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića (koji je svjedočio u prvoj rundi saslušanja o stanju u Ini, nap. a.) Antikorupcijsko vijeće izgubilo je svaki kredibilitet, ako ga je uopće i imalo. Ponovno naglašavam da Antikorupcijsko vijeće radi nelegalno, jer je Odbor za Ustav već utvrdio da ovakav način saslušanja nije sukladan Poslovniku Hrvatskog sabora - kaže zastupnik Zekanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:17