TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Teško ozlijeđen radnik je van životne opasnosti. Kad se utvrdi tko je odgovoran, bit će sankcija‘

Tri osobe su ozlijeđene u novom odronu na odlagalištu otpada u Novom Zagrebu
 Damir Krajac/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević drži zajedno s svojim zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, konferenciju za novinare od 15:30 sati, a povod je novi odron na Jakuševcu.

- Čuo sam se s članom obitelji teško ozlijeđenog radnika, izrazio sam žaljenje i ponudio svu pomoć. Stojimo na raspolaganju. Bilo je više radnika koji su tražili pomoć, ali većina su u stanju šoka ili lakše ozlijeđeni.

- Pitanje kvalitete zraka - imamo mjernu postaju u tom dijelu grada, tražili smo dodatna mjerenja od Štampara. Ta mjerenja su pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodni miris ispod graničnih vrijednosti. Miris je neugodan, ali ne bi trebao biti opasan. Andrija Štampar će svakih nekoliko sati izvještavati o mjerenjima, rekao je.

- Što se tiče drugih pitanja povezanih s Jakuševcem, danas se ne odlaže otpad. Iz Državnog inspektorata su poručili da će se u skorom roku dopustiti na dijelu plohe na kojoj nema ugroze. Nadam se da će to krenuti sutra ujutro. U krugu 300 metara od mjesta odrona neće se dozvoliti odlaganje. Nove informacije ćemo podijeliti s javnosti.

- Čuo sam se s premijerom. Tri su glavne teme - pitanje financiranja ako ćemo odlagati u Resniku, odnosno koliko novca možemo očekivati od EU fondova, a koliko od države. Drugo pitanje je vezano za lokaciju. Lokacija u Resniku je potvrđena 2017. te 2018. godine, tako da iz naše perspektive, mi nemamo dvojbi da je Resnik najbolja lokacija za takvo postrojenje, s obzirom na najmodernije tehnologije neće imati utjecaja na kakvoću života. Treće je pitanje Zagrebačke županije. Ne slažemo se s tim da četvrtina otpada stiže iz Zagrebačke županije, rekao je.

- Mi smo službeno tražili da taj Centar za gospodarenje otpadom ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom jer je upravo to razlog što se 20 godina nije izgradio. Inzistiramo da ovo bude postrojenje samo za Grad Zagreb. Vjerujem da je svima u interesu nakon 20 godina obećanja zatvoriti Jakuševec. Mi smo to obećali, na tome radimo, ali nijedna županija to ne može sama. Nužan je konsenzus između Vlade i Grada, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara o odlaganju umjesto na kompostanu, rekao je: “Nigdje se danas neće odlagati otpad s obzirom na očevid. Vidjet ćemo dalje s Državnim inspektoratom. Očekujemo da će krenuti već idući dan na dijelu plohe koji nije zahvaćen ovim odronom.”

Komentirajući izjavu Andreja Plenkovića koji se čudio da je Vlada odgovorna za situaciju na Jakuševcu, rekao je: “Nisam rekao da je Vlada odgovorna za odron, nego da želim razgovor o rješenju za zatvaranje Jakuševca. S resornim ministrom razgovaram već pola godine, nisam još dobio povratnu informaciju. Bilo je prioriteta, razumijem, ali je krajnje vrijeme da se ovo riješi. Već tjednima tražimo od Vlade sastanak da ovo riješimo jer jedino tako možemo naprijed.”

"Čekat ćemo nalaze, kad se utvrdi tko je odgovoran, bit će sankcija", rekao je Tomašević.

Podsjetimo, tri osobe su ozlijeđene u odronu na odlagalištu otpada u Novom Zagrebu koje se dogodilo jutros prije sedam sati.

Tomašević je jutros posjetio mjesto incidenta te izvijestio da je dovoz smeća na Jakuševac suspendiran te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Istaknuo je da se još uvijek utvrđuje kako je do odrona došlo i kako je on povezan s odronom koji je bio prije tri tjedna.

- Sve su inspekcije na terenu, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija građevinskih radova koje utvrđuju što se dogodilo, tako da moram pričekati nalaze i rezultate te istrage, rekao je.

Grad će uz inspekcije i policiju koji provode svoje istrage, napraviti vlastitu neovisnu istragu, najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54