ZALOG ZA BUDUĆNOST

Tehnička škola Sisak i Medicinska škola Varaždin postaju regionalni centri izvrsnosti

‘Regionalni centar kompetentnosti ima višeznačan učinak na obrazovanje, gospodarstvo, ali i demografiju‘, rekao je župan Ivan Celjak

Tehnička škola Sisak (arhivska fotografija); Medicinska skola Varaždin (arhivska fotografija)

 Zeljko Hajdinjak/Cropix; Zeljko Puhovski/Cropix

Dvije srednje škole u Hrvatskoj - Tehnička škola Sisak i Medicinska škola Varaždin - postaju regionalni centri izvrsnosti, a u njih će biti uloženo gotovo sto milijuna kuna.

Projektom vrijednim 48 milijuna kuna Tehnička škola Sisak postaje regionalni centar kompetentnosti i dobiva potrebnu infrastrukturu i opremu za edukaciju iz područja robotike, automatizacije, IT industrije te industrije video igara.

Varaždinska Medicinska škola postaje pak centrom kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, uz projekt vrijedan 48,8 milijuna kuna. Među ostalim, opremit će se specijaliziranom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe.

Za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u Sisku obnovit će se zapušteni objekt vojarne u Lađarskoj ulici i opremiti modernim tehnologijama. Tehničkoj školi partneri u projektu su tvrtke i institucije iz područja elektrotehnike i računarstva.

- Regionalni centar kompetentnosti ima višeznačan učinak na obrazovanje, gospodarstvo, ali i demografiju. Učenici Tehničke škole steći će znanja na najmodernijoj opremi, što će im omogućiti prednost pri nastavku obrazovanja i zaposlenju. U okviru ovog projekta sva oprema centra kompetentnosti stavit će se na raspolaganje gospodarstvenicima i poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije, a i šire. Projekt će utjecati i na demografiju jer će se omogućiti ostanak ljudi u županiji. Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao - izjavio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Realizacijom projekta plan je korigirati nedostatke između programa tj. kurikuluma koji nisu u skladu s tržištem rada, a utječu na gubitak znanja i vještina. Projekt uključuje i nabavu potrebne opreme za potpuno uključivanje osoba s invaliditetom. Ravnatelj škole Sisak Davor Malović ističe kako je riječ o novom iskoraku u obrazovanju, uz jaku suradnju s gospodarstvom.

Kako pak ističu u Medicinskoj školi u Varaždinu, projekt regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija jedan je od najambicioznijih projekata kojeg provode škole u Hrvatskoj. Njime će Medicinska škola postati jedna od najmodernijih školskih ustanova, a primaran cilj je izvrsnost u obrazovanju budućih medicinskih sestara i tehničara.

Medicinskoj školi gravitiraju učenici iz Varaždinske i četiri okolne županije. Nedovoljna zastupljenost učenja temeljenog na radu, nedostatna kvaliteta praktične nastave i vježbi, neusklađenost nastavnih planova i programa s ishodima učenja; manjak praktičnih znanja i nedostatak sprege između škole i poslodavaca, bitni su nedostaci obrazovanja koje je nužno otkloniti. Kako navode u školi, projektom će omogućiti bolje materijalne i tehničke uvjete, sredstva za stručna usavršavanja nastavnika, s krajnjim ciljem zadovoljenja potreba tržišta rada koje vapi za kompetentnim djelatnicima.

Partneri na projektu Medicinske škole su Varaždinska županija, Sveučilište Sjever, Srednja škola Čakovec, Srednja škola Pregrada, Srednja strukovna škola te VaLMod centar.

Projekti škola sufinancirani su sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 02:03