NESREĆA NA MORU

Tegljači odsukali turski brod 'Murat' s otočića između Brača i Šolte

Ronioci koji su u nedjelju pregledali brod utvrdili su oštećenja na dva tanka, ali nema prodora mora u skladišta u kojima se nalazi teret žita, nije bilo onečišćenja mora, a ni nitko od 13 članova posade nije ozlijeđen
 Lučka kapetanija/CROPIX

SPLIT - Turski brod Murat Hacibekiroglu III, koji se u noći sa subote na nedjelju nasukao na otočić Mrduja između Brača i Šolte, odsukan je 24 sata nakon nasukavanja uz pomoć Brodospasovih tegljača Alkaid i Aliot.

Već u dva sata u ponedjeljak brod se vlastitim pogonom uz pratnju dvaju tegljača uputio za Split nakon pregleda tankova na kojima nije bilo daljnjeg oštećenja, a nešto iza tri sata na brod se ukrcao peljar, pa se vezao u Sjevernoj luci u 4.35 sati.

Ronioci koji su u nedjelju pregledali brod utvrdili su oštećenja na dva tanka, ali nema prodora mora u skladišta u kojima se nalazi teret žita, nije bilo onečišćenja mora, a ni nitko od 13 članova posade nije ozlijeđen.

U ponedjeljak ujutro s turskog broda je počeo istovar 1429 tona pšenice i 1587 tona kukuruza, nakon čega će Murat Hacibekiroglu III ići u dok radi popravka, najvjerojatnije u vranjičko remontno brodogradilište.

Ovo je jedini brod u vlasništvu brodara Haci Ibrahim Hacibela, dug je 84 metara, a istisnina mu je 1957 bruto tona. Kapetan splitske Lučke kapetanije Boris Matošić i dežurni inspektori u nedjelju su tijekom čitavog dana bili na brodu i uzeli izjave članova posade.

Predstoji istraga radi utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće koju turski brod nije prijavio hrvatskim pomorskim vlastima. Naime, Lučka kapetanija Split je informaciju o nasukanju broda dobila od posade trajekta Petar Hektorović u nedjelju rano ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:38