KUĆICA U GOLJACIMA

Tajnik Željko Goršić, optužen zbog ilegalne gradnje, ipak preživio sjednicu Vlade

ZAGREB - Članovi Vlade jučer su na zatvorenom dijelu sjednice raspravljali treba li smijeniti državnog tajnika MORH-a Željka Goršića, kojeg je Općinski sud u Karlovcu nepravomoćno osudio zbog protuzakonite gradnje društvenog doma u karlovačkom predgrađu Turanjski Goljaki.

Kako doznajemo ministar obrane nema ništa protiv Goršićeve smjene. No, u priopćenju sa sjednice nema ni riječi o smjeni, što znači da ostaje na mjestu državnog tajnika.

Kazna od 30.000 kn

Zanimljivo je da je nedavno Vlada smijenila glavnog državnog inspektora samo na osnovi prijave njegove tajnice za maltretiranje, a za smjenu državnog tajnika nije dovoljna ni nepravomoćna sudska presuda.

Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić kratko je kazao da “u MORH-u ne komentiraju nepravomoćne presude”. Prema presudi Goršić mora platiti 50 dnevnih dohodaka, odnosno 29.412 kuna i 500 kuna sudskih troškova. Božinović je Goršića želio smijeniti ubrzo po dolasku u MORH, ali mu je iz HDZ-a poručeno da ga ne dira. Pretpostavlja se da ga štiti Branko Vukelić. Upravo u vrijeme Vukelićeva ministarskog mandata u MORH-u Goršić je pokrenuo nelegalnu gradnju u Goljacima. Kada je afera otkrivena, Vukelić je za Goršića naveo “da ga treba malo po guzici”. Goršić se na sudu branio da gradska četvrt nije bila investitor na gradilištu, već mještani, te da je on kao privatna osoba pronašao sponzore i nabavio građevni materijal.

Glavni sponzor projekta očito je bio MORH, jer su im donirali svoju rashodovanu kućicu i radnike. Dan nakon što smo ih u uniformama zatekli kako grade, isti su ljudi isti posao obavljali u plavim radničkim odijelima.

U gradskoj četvrti su tada tvrdili da je investitor grad, grad je tvrdio da s gradnjom nema ništa, a MORH je sve pokušao zataškati tvrdeći da nekoliko njihovih djelatnika tamo obavlja samo poslove stručnog savjetovanja.

Legaliziran objekt

Na optužbe da su iz svojih poligona gradilište opskrbljivali tucanikom, iz MORH-a su odgovorili da su kamen vozili iz baze Hrvatskih šuma, što su u Šumama demantirali. Vrhunac bezakonja bio je kada je dom ilegalno spojen na vodovodnu i električnu mrežu, a nakon što su ih i u tome uhvatili novinari, ubrzo su se otspojili.

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište te naredila rušenje ili legalizaciju objekta. Uskočio je grad Karlovac, preuzeo investiciju te je na kraju legalizirao. Dokumentacija je plaćena iz gradskog proračuna, a stajala je oko 80 tisuća kuna.

Osim ministru Vukeliću i tajniku Goršiću mještani Goljaka za gradnju doma zahvalni su i nebesima, pa su ispred objekta sagradili petmetarsku kapelicu s metarskim kipom Bogorodice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 19:37