SASTANAK U WESTINU

Tajni dogovor: Đapić na čelu HSP-a, Sačić ide u Sabor?

Split, 270211.Iskazivanjam nezadovoljstva zbog uhicenja i zbog odluke o izrucenju nepravedno zatocenog hrvatskog branitelja Tihomira Purde, a s ciljem davanja potpore svim hrvatskim braniteljima, koordinacija kastelanskih udruga proizaslih iz Domovinskog rata, predvodena HVIDR-om, u nedjelju 27. veljace u 12 sati, organizirali su prosvjedni skup na splitskoj rivi pod nazivom Domovino, zasto si me napustila.Na slici: Zeljko Sacic, bivsi zamjenik sefa specijalne policije Mladena Markaca iz vremena Oluje.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Josko Ponos / CROPIX

ZAGREB - Čelnik HNS-a Radimir Čačić s pravom je grubo reagirao na optužbe iz HDZ-a da se sastao s Željkom Sačićem, jednim od organizatora demonstracija u Zagrebu te da je s njim dogovarao detalje prosvjeda. Utvrdilo se, naime, da je Čačić posljednji put bio sa Sačićem još prije desetak mjeseci. Istina je, međutim, da je Željko Sačić kontaktirao s više političara, ali ne i s Čačićem.

Jedan od onih s kojima se sastajao Sačić bio je i nekadašnji šef Hrvatske stranke prava Ante Đapić. Naime, bivši specijalac Sačić i Đapić razgovarali su, među ostalim, i u utorak, 1. ožujka u zagrebačkom hotelu Westin.

Razrađena taktika

Tamo su, tvrde svjedoci, vrlo glasno razrađivali strategiju usklađenog djelovanja Sačićevih sljedbenika i pravaša. Među ostalim, Sačić se obvezao da će u javnim istupima hvaliti HSP, dok je Đapić zauzvrat organizatoru prosvjeda zajamčio mjesto nositelja liste u Zagrebu te još tri mjesta na toj listi.

Sačićevo je, dakako, pravo da usklađuje stajališta s kim želi. Uostalom, mediji već duže najavljuju da je pitanje vremena kada će bivši vođa specijalaca pristupiti pravašima. Iznenađuje, međutim, uloga Đapića u tim dogovorima. To, naime, pokazuje da se Đapić pokušava na velika vrata vratiti u politiku. Ako, naime, može trgovati tako visokim mjestima na izbornim listama to znači da ima iznimno velike ovlasti u stranci iz koje je ne tako davno bio gotovo najuren.

O ponovnom angažmanu Đapića se dosad ništa nije znalo, pa to otkriće baca posve novo svjetlo na odnose unutar HSP-a.

Strah od Tomašić

U stranci se već neko vrijeme zna za Đapićeve ambicije, tvrde čak da je postojao dogovor da Sačić na nedavnoj sjednici vodstva stranke, zatraži njegovo aktiviranje. Dio vodećih članova HSP-a slaže se s tim, budući da prevladava uvjerenje da se predsjednik Danijel Srb teško nosi s izazovima te da je nužno učiniti nešto kako bi se zaustavio porast popularnosti Ruže Tomašić i njenog HSP-a dr. Ante Starčević. Zbog toga pristalice Ante Đapića zazivaju njegov što brži povratak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 23:47